Alles wat je wil weten over de baby-led weaning methode om te bepalen of dit bij je past

Opvoeden Gina Koninkx 23 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Iedere ouder maakt een andere keuze over de opvoeding met betrekken tot het eten. Voor de één werkt het heel goed om een strak eetschema met bepaalde voedingsproducten te hanteren terwijl de ander veel meer baat heeft met een andere methode. Bijvoorbeeld met baby-led weaning. In dit artikel lees je er alles over.

Je hebt misschien nog nooit van deze term gehoord maar wie weet klinkt het je bekender in de oren als we uitleggen wat het inhoud: baby-led weaning (ook wel de Rapley-methode genoemd).

De baby-led weaning methode

In tegenstelling tot hoe veel ouders het doen kun je ook gebruik maken van de baby-led weaning – of kort gezegd BLW – methode gebruiken. Dat houdt in dat je de controle volledig in handen van jouw kind legt. Ze krijgen een enorme zelfstandigheid zodat ze zelf kunnen ontdekken wat ze willen eten en hoeveel ze eten. De baby kan zelf onderzoeken en experimenteren met het eten en leert voedsel kennen door optimaal gebruik te maken van hun eigen zintuigen.

Er zijn natuurlijk veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kun je pas gebruik maken van de methode als je kind er klaar voor is om vast voedsel te gaan eten. Dat kan op z’n vroegst vanaf 6 maanden oud. Daarnaast is het belangrijk om je als ouder goed in dit traject te laten begeleiden door iemand die hier gespecialiseerd in is.

Hoe werkt de BLW methode?

Het gaat er dus om dat je je kind een grote mate van zelfstandigheid geeft tijdens het eten. Hij of zij is leidend en bepaald zelf wat ze wel of niet wil eten en hoeveel ze ervan eet. Het eten wordt niet van te voren bewerkt. Dat wil zeggen: het wordt niet gepureerd maar uiteraard wel in kleine stukjes gesneden als het anders te gevaarlijk is en ze erin kan stikken.

Waar moet je als ouder op letten?

Voordat je begint met de BLW methode en het geven van vast voedsel is het belangrijk dat tijdens de fase waarin borstvoeding of kunstvoeding wordt gegeven de baby ook zelf vraagt om melk. Daarnaast is het belangrijk om altijd samen met je kind te eten. Jullie zitten altijd samen aan tafel tijdens het eten. Daarnaast eten zowel jij als je kindje hetzelfde. Je kind leert hierdoor mee-eten met jullie. Natuurlijk schotel je je kind niet altijd exact voor wat jij hebt maar gaat het vooral om (gestoomde) groenten, stukjes vlees, vis, aardappeltjes en fruit.

Waar is het goed voor?

Gill Rapley heeft de BLW methode bedacht en koppelt er een aantal voordelen aan. Zo zou de baby veel sneller verschillende voedingsmiddelen leren eten en eet het meer omdat het gewend is dingen te eten met verschillende kleuren, texturen en smaken. Ook zou de ervaring van het eten zelf prettiger zijn voor het kind omdat de ouders het kind niet dwingen een bepaalde hoeveelheid of bepaalde voedingsproducten te eten. Er zijn overigens geen studies die echt kunnen bevestigen dat dat zo is.

Als je ervan overtuigd bent dat deze methode goed bij jou en je baby zou passen is het wel van belang dat je je hier goed in laat begeleiden door een professional.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

kindengezin.be

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme