Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 20 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze voedingswaren kun je beter niet te vaak aan je peuter geven

Onlangs schreven we over voedingswaren die je beter (nog) niet aan je peuter kan geven. De voedingswaren in dat artikel raadt het Voedingscentrum nadrukkelijk af, maar naast deze voedingsmiddelen zijn er nog een aantal die je beter niet te vaak (of te veel) aan je kind kunt geven:

1. Wit brood

Kinderen kunnen al vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. Het kan zijn dat je peuter liever witbrood eet dan volkoren- of bruinbrood. Toch is volkoren- of bruinbrood een betere optie, deze broden zijn namelijk veel beter voor de gezondheid van je kind. Ze worden niet alleen voller van volkoren- of bruinbrood, maar deze broden bevatten ook nog eens meer mineralen, vitamines en vezels, alles wat je kind nodig heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook witbroden te verkrijgen waarvan het vezelgehalte gelijk is aan volkorenbrood, maar zo leert je kind nooit witbrood eten.. Lees hier alles wat jij (en je kind) moet weten over brood.

Wat wel belangrijk is om te weten: niet alle bruine broden zijn bruin- of volkorenbrood. Staat er volkorenbrood op, dan kun je er vanuit gaan dat het brood echt de volledige graankorrel bevat, volkoren is namelijk een wettelijk beschermde term. Welke variant van volkoren je ook koest, als je kiest voor volkorenbrood kies je voor de gezondste variant brood.

2. Rijst(wafels)

Rijstwafels is een ideaal snackie om aan je peuter te geven, het bevat weinig vet, zout en suiker. Maar of het nou zo’n goed idee is? Er zit namelijk ook relatief veel arseen in rijstproducten, en dat kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind als het teveel binnenkrijgt. Of het nou gaat om rijstwafels, rijstcrackers, rijstdrank en rijstepap: geef het je kind niet te veel. Gelukkig zijn de normen wat betreft de hoeveelheid arseen dat in voedingsmiddelen mag zitten ontzettend streng, de normen voor kindervoeding zijn nóg strenger. Af en toe een rijstproduct kan dus best, als het maar niet elke dag is.

Wat is dan een teveel aan rijstproducten? Dat is lastig te zeggen, het ligt er namelijk aan hoe de rest van het eetpatroon er uitziet. Het advies om gevarieerd te eten geldt ook voor kinderen.

3. Fruitsap

Kinderen die vaak (en te veel) fruit- of vruchtensappen, diksap en siroop drinken kunnen last krijgen van peuterdiarree. Deze producten bevatten veel vruchtensuiker (fructose), deze hoeveelheid komt snel vrij in de darmen van peuters die het nog niet goed aankunnen. Een kinderdarm kan namelijk maar een kleine hoeveelheid vruchtensuiker per keer verwerken. Geef vruchtensap altijd verdund, en kies troebel in plaats van helder appelsap.

Naast het feit dat het kan zorgen voor peuterdiarree, bevat één glaasje appelsap zo’n 3 klontjes suiker. En we weten allemaal wat voor effect suiker kan hebben, denk aan tandbederf en overgewicht.

4. Thee

Water is een goed drankje voor je kind, thee is daar dan weer een goed alternatief van. Waar je wel om moet denken bij het geven van thee aan je kleine, is dat er cafeïne in thee zit. Hoeveel cafeïne er in zit hangt weer af van de soort thee, hoe sterk de thee is en de grootte van de kop. Voor kinderen onder de 13 jaar geldt een advies van 1 à 2 kopjes thee per dag, als de thee verdund is met water of heel slap is gezet, zou je kind meer kunnen drinken. Kruidenthee bevat geen cafeïne, dus dat is een goede optie. Pas wel op met zoethout-, venkel- en anijsthee. Dat kan namelijk de bloeddruk verhogen en dat is ook weer niet goed voor de gezondheid van je kind.

5. Snacks

Snacks als snoep en chips kunnen in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Het is verstandig om je kind niet te veel snoep, koek en chips te geven. Je kind krijgt daardoor namelijk snel een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en/of zout binnen. Laat je ook niet misleiden: biologische chips en groentechips bevatten ook veel zout en vet. Af en toe een snoepje of snackie is natuurlijk prima, maar denk ook aan alternatieven als plakjes komkommer, rozijntjes of reepjes paprika.

Meer over voeding en peuters:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme