Inga Stoit
Inga Stoit Kids 26 sep 2018

11 x voeding waar peuters in kunnen stikken (naast druiven)

Niets zo beangstigend als een kind zien stikken. Menig ouder is bekend met het verstikkingsgevaar bij druiven, maar naast de druif is er nog meer voeding wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen.

De luchtwegen van kleine kinderen zijn enorm klein en daardoor is stikgevaar niet onrealistisch. Snijd het voedsel zodanig goed dat dit gevaar kleiner wordt, en let extra op met de volgende etenswaren:

1. Hotdogs

Na druiven is dit misschien wel de gevaarlijkste voeding. Snijd dit niet naar het formaat van muntjes, je kunt de hotdog beter onaangetast laten (dus in zijn geheel voeden of laten eten). Wil je deze wel snijden? Doe dit dan in eerst in de lengte.

2. Popcorn

Dit is een absolute no go voor kinderen onder de 3. Iedere soort voeding waarvan kinderen een handvol in hun mond willen proppen wordt afgeraden. Dit vergroot namelijk het risico dat zij kunnen stikken.

3. Marshmallows

De structuur van marshmallows maakt dat het gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Het kan namelijk lastig weg te krijgen zijn, en dus dreigt er stikgevaar. Wacht liever tot de kleintjes wat ouder zijn.

4. Rauwe wortels

Uiteraard is het van belang om kinderen te voorzien van groentes. Maar pas op met rauwe wortelen. Je kunt deze beter koken voor de kleintjes. Mocht je deze toch rauw willen geven, snijd ze dan in de lengte en dus niet in rondjes.

5. Pindakaas

Kleintjes kunnen allergisch zijn voor deze heerlijke notenboter, maar daarnaast kan de kleverige structuur voor problemen zorgen. Dit geheel kan zich namelijk gaan nestelen in de keel.

6. Hard snoepgoed

Hard snoepgoed is erg gevaarlijk wanneer het aankomt op stikken. Dingen als kauwgomballen, lolly’s en zelfs M&M’s kunnen makkelijk de luchtwegen blokkeren, en dus voor een hoop ellende zorgen.

7. Botjes of graatjes in vis / kip

Wanneer je je kind vis of kip geeft, let dan goed op botjes en graatjes – hoe minuscuul ook. Deze kunnen vast komen te zitten in de keel. Let zorgvuldig op de hapjes die zij hiervan nemen.

8. Gesmolten kaas

Zelfs gesmolten kaas kan gevaarlijk zijn. Je verwacht dit misschien niet 1-2-3, maar ook dit kan in de keel blijven steken. Let daarom op de hoeveelheden, zorg dat het geen plakkaat is maar dat het bestaat uit meerdere stroken.

9. Appels

Appeltjes zijn gezond, maar het kan zijn dat kinderen onder de 4 appels moeilijk weg krijgen. Het kauwen, maar ook inslikken kan problemen veroorzaken. Zijn de kinderen gek op appels? Maak jouw eigen appelmoes, ook lekker nu het herfstige weer een feit is.

10. Kaasblokjes

Kaasblokjes zijn vaak te groot voor peuters. Wil je op safe spelen? Zorg ervoor dat de blokken niet groter dan een centimeter zijn. Op deze manier zijn ze het veiligst om gegeten te worden. Groter dan dat kan gevaren met zich meebrengen.

11. Cherrytomaten

De perfect ronde tomaatjes zijn gevaarlijk omdat deze snel als geheel ingeslikt kunnen worden. Halveer deze om die reden altijd, dat is de meest veilige vorm van dit vitaminebommetje.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
11 x voeding waar peuters in kunnen stikken (naast druiven)
Sluiten