Pijn vlak onder je knie: alles wat je moet weten over Osgood-Schlatter:

Body Rachelle Abbas 20 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

De ziekte van Osgood-Schlatter is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen die sporten. Het komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar die een groeispurt doormaken en (veel) sporten. Bij meisjes komt de aandoening iets minder vaak voor, de ziekte treedt bij hen wel eerder op: tussen 8 en 12 jaar.

Bij Osgood-Schlatter is er sprake van overbelasting van de knie en het scheenbeen. Gelukkig verdwijnen de meeste klachten wanneer kinderen ouder worden. Lees hier alles wat je wil weten over deze aandoening:

Oorzaak Osgood-Schlatter

Er is sprake van een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibiae. De tuberositas tibiae is de knoppel aan de voorkant van je scheenbeen, precies onder je knie. Deze aanhechting is bij Osgood-Schlatter geïrriteerd en ontstoken, dat veroorzaakt pijn op de harde knobbel vlak onder je knie. Bij deze aandoening vormt zich vaak (na een paar maanden) op de plaats van de knobbel wat meer botweefsel dan normaal.

De voornaamste oorzaak van de ziekte van Osgood-Schlatter is de groei. De groeischijven die in de botten van kinderen zitten, zijn van kraakbeen en worden langzaam omgezet in bot. Tijdens dit proces kan de knie minder belasting bedragen, omdat het zachter is dan het bot. De knie kan daardoor snel overbelast raken. De botten van kinderen groeien sneller dan de spieren en pezen, en de spieren en pezen komen meer op spanning te staan – voornamelijk wanneer je kind sport. Deze spanning kan er weer toe leiden dat de pezen en spieren overbelast en ontstoken raken.

Hoe herken je het?

De klachten zijn bij Osgood-Schlatter redelijk vaak, in de loop van de tijd worden deze vaak erger. De klachten zijn over het algemeen wisselend aanwezig, maar treden vooral op tijdens het sporten. De voornaamste klachten zijn pijn en een opgezette, warme knie. Fietsen, hardlopen, hurken, op de knieën zitten doen vaak pijn. De knobbel vlak onder de knie kan groter worden en is erg pijnlijk bij aanraking of knielen.

De diagnose

De huisarts of fysiotherapeut kan de diagnose stellen. Het vermoeden voor de ziekte van Osgood-Schlatter zal snel kunnen ontstaan als er een bobbel onder de knie te zien is, en deze pijnlijk is bij aanrakning. Daarnaast kan de arts op een röntgenfoto kunnen zien of er eventuele afwijkingen van het scheenbeen zijn.

Behandeling Osgood-Schlatter

Osgood-Schlatter is moeilijk te behandelen, maar de klachten kunnen verdwijnen als de groeischijf gesloten is. De klachten kunnen worden verminderd, voornamelijk door rust te houden. Soms is het dan ook handig om sportactiviteiten te vermijden en het been te immobiliseren, dat kan worden gedaan door het in te gipsen. Koelen kan ook helpen om de pijn te bestrijden. De fysiotherapeut kan je ook helpen, er zullen dan verschillende oefeningen moeten worden gedaan om de bovenbeenspier te verlengen.

Over het algemeen is er dus geen operatie nodig om de ziekte van Osgood-Schlatter te behandelen. Toch kan het zijn dat er een losse beweeglijke botkern ontstaat, en als deze pijn veroorzaakt kan het nodig zijn om deze botkern operatief te laten verwijderen.

Meer over gezondheid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme