Wat gebeurt er met de baby in je buik als je niest?

Algemeen Redactie 14 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwangere vrouwen kunnen de baby in hun buik voelen hikken, schoppen of koprollen maken. Maar gaat dat gevoel beide kanten op? Voelt een baby het ook als jij aan het niezen bent.

Ja, wat voelt een baby eigenlijk van jouw bewegingen gedurende de dag?

Geen paniek

Allereerst: van zelfs de meest heftige niesbui heeft je baby geen last. Maar dat kan je baarmoeder prima aan. De baarmoeder en het vruchtwater bieden de baby een prima kussen tegen deze verandering in druk. Al kan een flinke nies wel voor urineverlies zorgen, maar ja, wat doet dat niet in je zwangerschap…

Naar muziek luisteren

Nu we weten dat je de baby in je buik geen pijn doet als jij (flink) niest, gaan we kijken naar het leuke gedeelte. Wat ziet, hoort en voelt je baby in jouw baarmoeder? Zo rond de twintig weken begint het gehoor te werken. In de baarmoeder hoort hij 24 uur per dag het ruizen van je bloed, je kloppende hart en de geluiden van je verteringssysteem. Maar je baby hoort ook de geluiden van ‘buiten’: muziek die je opzet, het geluid van de televisie of een gesprek dat je voert met je collega.

Sterker nog, er is ooit een studie geweest die liet zien dat baby’s waarvan de zwangere moeder vaak naar een bepaalde soap keek, het beginliedje herkenden toen ze eenmaal geboren waren.

Niezen als in een achtbaan

Vanaf twintig weken reageert je baby op je aanrakingen en je lach. Als jij lacht, schudt de baby in je buik namelijk heen en weer. En hoe harder je lacht, hoe harder de foetus op en neer springt.

En het verschil tussen een lach en een nies, is in de baarmoeder ongeveer hetzelfde. Zodra jij niest, geef je je kind eigenlijk een gratis ritje in de achtbaan. Niet slecht, toch? En de volgende keer dat je een echo laat maken, nies dan even, gewoon, voor de wetenschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme