Vanaf wanneer mag je een baby laten zitten?

Kinderen Valéry de Voijs 19 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een baby in zithouding op jouw schoot of op de bank: het voelt waarschijnlijk heel natuurlijk. Maar is dat wel zo? Is een zithouding namelijk wel verantwoord voor een jonge baby?

De eerste dagen na de bevalling zul jij het liefst 24/7 met jouw baby op bed liggen. Heerlijk, die kleine armpjes en beentjes tegen je aan. Toch zal het na een tijdje heel natuurlijk voelen om de baby tegen een kussen aan te laten zitten. Echter wil je hier even goed over na denken. De ruggenwervel van je baby is daar aan het begin namelijk nog helemaal niet klaar voor.

Jonge baby’s in zithouding

Wanneer je jouw baby in een zithouding wil laten zetten, is het verstandig om deze gouden regel in gedachten te houden: wanneer jouw baby zelf in de zitpositie kan komen, is de rug klaar om in de zithouding te zitten. Dit zal gemiddeld zo’n zes tot acht maanden duren. Natuurlijk ontwikkelt iedere baby zich op zijn eigen tempo. Wanner jouw baby dus nog niet zelfstandig in zithouding kan komen met vijf of zes maanden hoef je je waarschijnlijk helemaal geen zorgen te maken.

Oefenen met je baby

Jouw baby zal niet in één keer keurig rechtop in zithouding gaan zitten. Dit gebeurt in een aantal stapjes. De eerste stap is het omrollen, wat meestal gebeurt rond de vijf of zes maanden. In de meeste gevallen zal een baby dit uit zichzelf doen. Vaak hoef jij je baby dus niet te stimuleren.

Wanneer baby’s het omrollen onder de knie hebben, zullen zij voorzichtig gaan tijgeren. Dit begint met wat schuifbewegingen over de grond, maar zal langzaamaan steeds meer op kruipbewegingen gaan lijken. De meeste baby’s zullen gaan tijgeren wanneer ze zeven maanden oud zijn, maar wederom geldt: iedere baby doet dit op zijn eigen tempo. Wanneer je baby met twaalf maanden nog niet tijgert en jij je zorgen maakt kun je dit natuurlijk het beste meteen bespreken met het consultatiebureau.

Na het tijgeren zal je baby klaar zijn voor de volgende uitdaging; het kruipen en rechtop zitten. Daar hoef jij jouw baby dus in principe niet in te ondersteunen. Je kunt je baby wel helpen door hem iedere dag tummy time te geven. Het is daarbij belangrijk dat je baby op een zachte, maar stevige ondergrond legt (zoals een box of tapijt).

Onderzoekers komen met duidelijke richtlijnen voor de tummy time van je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme