Dit zijn de symptomen van netelroos en dit kun je ertegen doen

Gezondheid Wilma Groothuis 19 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Netelroos is een jeukende en vervelende huiduitslag. Het kan zomaar opzetten bij kinderen. Maar is het ernstig? En wat kun je het beste tegen de jeuk doen?

Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is netelroos?

Netelroos wordt ook wel urticaria of galbulten genoemd en het uit zich in rode vlekken en bulten die erg jeuken. De bulten vloeien meestal samen tot grotere plekken. Netelroos komt vaak uit het niets opzetten en verdwijnt vaak ook weer net zo plotseling. Dat kan na een paar uur, een paar dagen en soms duurt het zelfs een paar weken.

De naam urticaria is afgeleid van het Latijnse woord voor brandnetel. De huiduitslag bij netelroos lijkt namelijk een beetje op de bulten die je ook krijgt door een brandnetel. Het is niet besmettelijk en ook niet gevaarlijk. Veel mensen, zowel volwassenen als kinderen, krijgen een keer netelroos in hun leven. De huiduitslag kan overal op het lichaam voorkomen.

Hoe ontstaat netelroos?

De oorzaak van netelroos is vaak erg vaag en onduidelijk. Het ontstaat doordat er stoffen in de huid vrijkomen, waardoor er vocht onder de huid ophoopt. De bulten en de jeuk zijn het gevolg hiervan. Ook kan netelroos ontstaan door een infectie met een virus, denk aan een buikgriep of verkoudheid. Dit is vaak bij kinderen de oorzaak van de huiduitslag.

Een andere oorzaak van netelroos kan een allergische of overgevoelige reactie voor bepaald voedsel zijn. Dat kan van alles zijn: ei, noten, melk, vis, fruit, soja of pinda’s. Ook dit komt regelmatig voor bij kinderen en je merkt het doordat je kind elke keer na het eten hiervan binnen een uur de huiduitslag krijgt.

Nog een andere oorzaak van netelroos kan een insectenbeet of insectensteek zijn. Ook door het aanraken van bepaalde planten of dieren kan de huiduitslag opzetten. Daarnaast kunnen ook bepaalde geneesmiddelen als antibiotica, NSAID’s pijnstillers of ACE-remmers een oorzaak zijn. Ook zon, warmte van de huid, afkoeling van de huid of druk op de huid kunnen zorgen voor netelroos.

Symptomen van netelroos

Aan de volgende symptomen kun je herkennen of je kind netelroos heeft:

• Rode, bijna platte, bulten op de huid
• De bulten zien er allemaal anders uit: de één is groot, de ander is maar een paar millimeter
• De bulten vormen samen een grotere bult
• De rand van een bult is roder dan de binnenkant
• Je kind heeft erg last van jeuk
• De bulten kunnen ook branderig of pijnlijk aanvoelen
• Je kind heeft dikke ogen, lippen, handen, voeten of geslachtsorganen

Tips tegen netelroos

Als jouw kind netelroos heeft, is het goed om erachter proberen te komen waardoor het komt. Als je het niet weet en het gebeurt vaker, houd dan bij wat je kind die dag allemaal heeft gegeten en gedaan. En het is erg moeilijk, maar het beste is als je kind zo weinig mogelijk aan de plekken zit, dus probeer hem zo min mogelijk te laten krabben.

Ook is het goed om hitte te vermijden, want dit kan de huiduitslag verergeren. Een lauwwarme douche kan de huid juist wat verkoeling geven, waardoor de jeuk misschien minder wordt. Laat daarnaast je kind luchtige en losse kleding dragen, zodat het minder langs de uitslag schuurt. Dit is een stuk prettiger voor je kind.

Medicijnen

Is de jeuk te erg aanwezig en heeft je kind er enorm veel last van? Dan kun je bij de apotheek of drogist een zalf of crème kopen die helpen tegen de jeuk. Zo kun je levomenthol, koelzalf of menthol poeder kopen. In principe gaat netelroos vanzelf weer over, dus een echte behandeling is vaak niet nodig.

Maar wanneer moet je dan wel aan de bel trekken? Als je merkt dat de huiduitslag bij je kind alleen maar toeneemt, het verspreidt over zijn hele lichaam, zijn ogen, lippen, keel of tong dikker worden of hij benauwd wordt, dan moet je contact opnemen met de huisarts. Ook als de netelroos na drie weken nog steeds aanwezig is, is het verstandig om even de huisarts te bellen.

Cato: ‘Met een scherp voorwerp kraste ik tot bloedens toe over mijn huid om de jeuk te stoppen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme