De babyuitzet van Lisa (29): ‘Onze kinderwagen heeft 2000 euro gekost’

Zwanger Jana Witteman 1 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Lisa: die nogal een dure smaak heeft, vindt ze zelf.

Bio van Lisa

Leeftijd: 29 jaar
Beroep: Marketeer bouwbedrijf
Kinderen: Loïs (6 jaar), Seth (2 jaar), Maud (9 weken)
Kosten babyuitzet: Eerste kind, 4000 euro

De babyuitzet van Lisa

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Met de komst van ons derde kind hadden we nog veel spullen voor de babyuitzet van de eerste twee kinderen. De basis was compleet, dus we voor de luxere uitgaven gegaan. Ik heb wat meer kleding gekocht, bijvoorbeeld. En we zijn voor een veel te dure Artipope draagzak gegaan. Daar ben ik super blij mee, maar mijn man vond dat echt onzin. Bij de eerste had ik zo’n aankoop nooit gedaan.”

“De kinderwagen hebben we zes jaar geleden aangeschaft. Maar ook de box, het ledikant en zelfs de hydrofiele doeken zijn nog goed. Alle grote, dure aankopen – zoals bijvoorbeeld ook een autostoel – hadden we nog.”

Voor welke kinderwagen zijn jullie gegaan?

“We zijn voor een Dubatti wagen gegaan. Met alles erop en eraan kostte de kinderwagen zo’n 2000 euro. Dan is het natuurlijk fijn dat de wagen dan ook een paar jaar mee gaat. Ik vond het wel heel veel geld, maar we gingen ervan uit dat je zo’n aankoop lange tijd gebruikt. Nu blijkt dat deze aankoop het geld waard was. De kinderwagen ziet er nog heel mooi uit, terwijl ik ‘m dagelijks gebruik.”

De kinderwagen van Lisa

“Wij waren op zoek naar een smalle wagen die we goed konden opbergen. Achteraf had ik misschien toch een wagen willen kopen die ik had kunnen ombouwen naar een duowagen. Deze Dubatti is echt een enkele kinderwagen. Als je dan twee kinderen wat dichter bij elkaar hebt qua leeftijd is dat soms toch lastig. De jongste ligt nu in de kinderwagen en onze zoon van 2 loopt dan mee. Maar hij bedenkt halverwege weleens: ‘mama tillen’. Daarom draag ik de jongste nu ook af en toe in de draagzak en dan kan hij in de buggy.”

Hoe hebben jullie het bij de eerste aangepakt?

“We schrokken ons een hoedje wat betreft de kosten. Het meeste hebben we nieuw gekocht bij Babypark. Daar staan dan allerlei verschillende kinderwagens van uiteenlopende prijsklassen, maar ik heb altijd het talent één van de duurste te kiezen. Daarnaast hebben we ook nieuwe kasten voor boven in huis gekocht. Het matras was ook heel erg duur. Mijn man was al gewaarschuwd dat hij met het duurste matras naar buiten zou lopen. Dat zou hem niet overkomen, zei hij nog bijdehand. Puntje bij paaltje liepen we met het duurste matras naar buiten. Dat matras kostte 500 euro, nou dat is veel geld voor zo’n klein matras. Ik wilde geen matrasje waar ik allemaal speciale dekjes voor nodig zou hebben. Simpel, maar goed: dat moest het zijn. Dan zit je wel aan een hoge prijs.”

Hadden jullie vooraf een budget bepaald?

“Niet echt. En er was genoeg geld. Ik heb wel op voorhand een Excel-bestand gemaakt met een lijst van alle spullen die ik dacht nodig te hebben, met daarbij de verwachte kosten. Toen sloeg ik wel steil achterover.”

“Ik had wel een ander groot geluk: bij de eerste heb ik een babypakket gewonnen via een like, deel en winactie via Instagram. Daar zat bijvoorbeeld een babynestje in van Sleepyhead, maar ook allerlei bonnen voor webshops. Gratis winkelen is natuurlijk altijd leuk. Veel van die spullen die ik had gewonnen stonden op mijn lijstje, dus dat was een financiële meevaller.”

Hebben jullie ook spullen tweedehands aangeschaft?

“We hebben het ledikant via Marktplaats gekocht. Wij houden qua meubels erg van zwart, maar zes jaar geleden waren er nog niet zoveel zwarte kindermeubels te vinden als nu. Voor een paar tientjes hebben we een metalen ledikant op de kop getikt. Nummer drie slaapt daar nu ook nog in. De Stokke-stoel hebben we ook via Marktplaats gekocht.”

De babykamer van Maud

Hebben jullie de spullen bewust bewaard?

“Ja, het zijn toch dure aankopen. Op Marktplaats krijg je er heel weinig geld voor als je spullen doorverkoopt. Wij hebben de ruimte, dus daarom heb alles gehouden. Als de natuur zou meewerken gingen we er toch vanuit dat het niet bij één kind zou blijven. De kleding heb ik wel tussendoor allemaal verkocht. Je weet nooit wanneer nummer twee mag komen en dan had het ook net weer een meisje moeten zijn. Mijn man ging er ook vanuit dat ik toch alles opnieuw zou willen kopen qua kleertjes, dus tussendoor heb ik alle kleding verkocht. Behalve het eerste pakje, dat heb ik wel bewaard.”

Hebben jullie ook spullen gekregen?

“De autostoel hebben we bij de eerste gekregen van mijn schoonouders en een tweede Stokke-stoel hebben we later van mijn ouders cadeau gehad.  Tijdens de babyshower heb ik veel kleertjes gekregen. Wat dat betreft ben ik wel heel kieskeurig. Ik hou van de Spaanse merkjes zoals Paz Rodriquez of Mac ilusion: kleren met een kraagje, gehaakt materiaal of kant, dat vind ik extra schattig.”

Wat is onmisbaar in de babyuitzet voor andere ouders?

“Het babynestje vond ik echt heel praktisch. Je kunt dat ding overal neerleggen en het werkt heel makkelijk. En de draagzak vind ik vooral nu met meerdere kinderen heel handig, omdat ik geen duowagen heb.”

Wat is je beste tip voor andere (aanstaande) ouders?

“Sommige mensen vinden cadeaulijstjes stom, maar ik merk dat veel mensen het juist fijn vinden als je een lijstje meestuurt. Dan krijg je nuttige cadeaus. Eigenlijk is het voor beide partijen handig. Ik vind dat je je er niet voor hoeft te schamen om een lijstje mee te sturen. Het zou vooral zonde zijn als je dingen krijgt die je helemaal niet gebruikt, of om die spullen zelf weer door te verkopen. Misschien voelt het wat hebberig, maar bij ons in de omgeving is het toch de gewoonte om een cadeau mee te nemen. Dus waarom dan niet vragen wat je graag wil hebben?”

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme