Laurien: ‘De schermtijd struggle ken ik, maar ik weet nu wel dat de naakte molrat knollen eet’

Columns Laurien Bleeker 1 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over schermtijd.

“Er is bezorgdheid over de hoeveelheid schermtijd per dag bij zeer jonge kinderen. Steeds vaker en langer brengen jonge kinderen uren door achter een beeldscherm blijkt uit onderzoek. Dit kan de televisie zijn, maar ook een tablet of de telefoon van de ouders. Kinderen tot en met zes jaar kijken soms wel ruim anderhalf uur per dag naar een scherm. Waarom men hier bezorgd over is, is het volgende: kinderen bewegen daardoor minder, terwijl dat juist zo belangrijk is voor de lichamelijke en mentale gezondheid van een kind.

Doordeweeks geen schermtijd op de tablet

Andere dingen om je zorgen over te maken zijn het op den duur ontwikkelen van bijziendheid, maar ook slaap- en taalproblemen. Maximaal een uur per dag wordt geadviseerd. Als moeder ken ik de schermtijd struggle in de opvoeding natuurlijk maar al te goed. Schermen zijn makkelijk, ze houden je kinderen een tijdje zoet wanneer nodig. Zo kijken mijn oudste twee altijd even televisie in de ochtend, totdat een van ons beneden is. Wij kunnen ons dan klaarmaken, even douchen en de jongste rustig uit bed halen. Dat is ongeveer een half uur.

Als ze dan weer uit school komen gaat vaak de televisie even aan. Ze willen dan namelijk even rustig zitten en wat fruit eten. Soms thee met speculaasjes. Dat is dan vaak alweer een half uur en dan zit je dus al een een uur. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat veel ouders, waaronder wij, over de geadviseerde schermtijd van een uurtje heen gaan. Wij hebben wel de regel dat de tablets doordeweeks niet aan gaan. Eigenlijk is die afspraak er niet per se vanwege de schermtijd, moet ik eerlijk bekennen. De jongens worden er vaak een beetje opstandig van. Daarom geen tablets doordeweeks.

Om zes uur ‘s morgens vindt hij het tijd voor schermtijd

Gelukkig werkt deze afspraak heel goed: iedereen weet waar die aan toe is en zo ontstaan er dus ook geen discussies over. Het weekend is dan wel weer een dingetje. Omdat ze weten dat ze dan op de tablet mogen en alsof hij het in de ochtend aanvoelt, staat mijn oudste vaak al om zes uur ‘s morgens naast mijn bed met de vraag of hij naar beneden mag. Als een zombie is ‘ja’ het enige wat ik dan uit kan brengen en ik slaap tenminste nog even lekker verder. Alleen voordat ik beneden ben zijn we zeker anderhalf tot twee uur verder. Er is dan ook een nieuwe regel ingegaan twee weken geleden: vroeg wakker worden heeft geen zin, want de tablet mag pas aan na zeven uur. Werkt gelukkig goed, het kind stond pas om kwart over zeven naast me.

Leerzame filmpjes over de naakte molrat

Wat ook werkt is om alvast speelgoed klaar te zetten. Een invitation to play, dus een uitnodiging om te gaan spelen met speelgoed dat je alvast neergezet hebt voor je kind. Denk aan een kasteel van magneetblokken of een dierentuin van Duplo. Dat wekt de nieuwsgierigheid en zo vergeten ze dat hele beeldscherm. Tipje van mij.

Terug naar die afspraak over schermtijd in het weekend. Echte schermtijd hebben wij niet. Meestal roep ik na een tijdje dat het tijd is om de tablet uit te zetten om te gaan spelen. Na wat aanmoediging van mijn kant en gemopper van de kinderen lukt dat altijd wel. Ik zie ook echt verschillen met doordeweeks. Dan vervelen de jongens zich nooit en verzinnen ze altijd wel iets om zich te vermaken. In het weekend hebben ze opeens geen idee wat te doen en vervelen ze zich al vijf minuten nadat de tablet uit is. Heel bijzonder vind ik dat.

Aan de andere kant merk ik dat ze ook echt veel leren van de filmpjes die ze kijken of de spelletjes die ze doen. Zo hoor ik veel Engelse termen voorbij komen en weten ze dingen die ik niet eens weet. Dat de naakte molrat heel lange tunnels graaft en knollen eet en een koningin heeft bijvoorbeeld. Dat soort filmpjes stimuleer ik dan ook om te kijken, net als het doen van leerzame spelletjes.

Taart bakken met Nijntje

De jongste van net twee jaar heeft ook een favoriete app: in haar woorden ‘Nijnie en Fussie’ oftewel: Nijntje en Snuffie. Een superleuke app waarbij ze Nijntje kan wakker maken of naar bed kan brengen, kan aankleden, badderen en zelfs naar het toilet kan laten gaan. Ook spelen met Snuffie is een optie of groente en fruit plukken met vader Pluis en een taart bakken met moeder Pluis. Best leerzaam voor een dreumes. Ik hoor haar regelmatig praten tegen de tablet: ‘Goedemogge’ en ‘Nijnie plassen’ of ‘Fussie bal pelen!’

Ik denk dat je als ouders vaak wel weet waar de grens wat betreft schermtijd ligt. En soms zit je daar een beetje overheen. Dat is niet erg denk ik, als het maar in balans is. Zoals geldt voor alles in het pittige gezinsleven.”

Dilemma: ‘Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen