Breng je kind in een fantasiewereld met een ‘invitation to play’

Kinderen Laurien Bleeker 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien zie je op Instagram de hashtag #invitationtoplay wel eens voorbij komen, maar heb je geen idee wat het eigenlijk is?

Invitation to play is letterlijk vertaald ‘uitnodiging om te spelen’, en dat is ook precies wat het is. Je nodigt je kind uit voor een spel door speelgoed op een uitnodigende manier klaar te zetten.

Invitation to play

Door speelgoed op een uitnodigende manier klaar te zetten, wekt dit de interesse van je kindje en zal hij helemaal op kunnen gaan in zijn eigen spel.

Vaak wordt een invitation to play opgezet met ‘open ended’ speelgoed, zoals blokken, bogen, ringen en andere vormen. Open ended play kent geen regels of doel en kan dus voor elke fantasiewereld gebruikt worden.

Een uitnodiging om te spelen met open ended speelgoed nodigt dus uit voor een fantasiespel van je kind (en jezelf). Ook is het een leuk idee voor kindjes die het lastig vinden om zelf tot een spel te komen.

Hoe zet je een invitation to play neer?

Het leukste is om dit te doen wanneer je kind slaapt of op school zit, zodat jij lekker los kan gaan met houten blokken, regenbogen en diertjes.

Creëer een dierentuin, een sprookjesbos, een lange weg met bruggen en paadjes of wat je maar kan bedenken met het speelgoed dat je hebt. En dan komt het leukste gedeelte: je kind komt de kamer binnen en bewondert met grote ogen jouw invitation to play.

Elk kindje reageert hier weer anders op, de een zal eerst rondkijken naar wat er allemaal te zien is, de ander gaat meteen op in het spel en weer een ander kind rent er dwars doorheen en begint vervolgens een eigen spel.

Waarmee kan je een invitation to play maken?

Natuurlijk kan dit met open ended speelgoed zoals blokken, maar denk ook eens aan bakjes met verschillende materialen, zoals bonen en linzen, kleine bolletjes wol, watten, steentjes of spulletjes uit de natuur zoals takjes en bladeren. Of een bak met water, bakjes en sponzen. En ook klei kan heel goed gebruikt worden voor #invitationtoplay.

Waarom een invitation to play?

Naast dat het voor jezelf erg leuk is om te doen en je te verheugen op de reactie van je kindjes en het een mooi fantasiespel op kan leveren, is het ook een manier om te laten zien dat je van je kind houdt, dat je het ziet en kent en een plek hebt gecreëerd waar hij zichzelf kan zijn en uiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme