Bedtijd! Dankzij deze manieren slaapt je kind straks als een roosje

Kinderen Leanne Hansma 5 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Waar wij ouders over het algemeen geen probleem hebben met naar bed gaan (graag zelfs!), lijkt het slapen bij kinderen vaak een ander effect te hebben. Bedtijd is dan ook zeker niet altijd een feestje. Soms wil de kleine gewoon écht niet slapen.

Probeer één van deze manieren eens, om je kleintje de volgende keer zonder slag of stoot naar dromenland te sturen.

1. Glaasje melk of een banaan

Van een beker warme melk voor bedtijd kun je heerlijk slapen. Iets wat we al jaren horen en waarschijnlijk al generaties door onze oma’s wordt doorgegeven. Nu schijnt het niet zozeer aan de melk zelf te liggen, maar vooral aan de warmte. In melk zit wel een slaapverwekkend stofje (tryptofaan), alleen moet je dan eerst 3 pakken leeg drinken voordat je er iets van merkt. Dat is dan weer niet handig in het kader van eventueel bedplassen. Maak daarom één beker warme melk of thee, om lekker te ontspannen.

Naast het stofje tryptofaan, helpt ook melatonine je lekker slapen. Of magnesium, dat helpt om je spieren te ontspannen. Geef je kids daarom een banaan voor het slapen gaan, want die zitten er vol mee. Met zoiets simpels als dit stukje fruit help je ze dus makkelijker naar dromenland te gaan.

2. Ontspannen in bad

Door je kindje voor het slapen gaan in een warm bad te zetten, kan hij of zij lekker even ontspannen voor bedtijd. Het warme water zorgt voor een slaperig gevoel. Er zijn ook verschillende oliën en andere badproducten die ervoor zorgen dat je kindje wat meer kan relaxen. Bijvoorbeeld door de geur van lavendel.

3. De klok erop gelijk zetten

Tegenwoordig zijn er wekkers speciaal voor kinderen in allerlei soorten en maten. Van schapen tot wolken en van maantjes tot peren. Geef je kind zo’n wekker voor op zijn of haar kamer. Zo weten ze precies wanneer ze er uit mogen komen, wanneer het bedtijd is en hoe lang het naar bed-breng-ritueel duurt. Dit geeft duidelijkheid bij je kindje.

4. Het is bedtijd

Een vaste tijd waarop je je kind naar bed brengt, kan je kind helpen. Ze raken eraan gewend en kunnen daardoor makkelijker in slaap vallen. Weet je kleine dat hij of zij steeds rond dezelfde tijd naar bed moet, dan stelt hij of zij zich daar ook op in. Dit kan een hoop gedoe schelen.

5. Routine

Naast een vaste bedtijd kan een routine helpen om het naar bed brengen voor je kleintje zo rustig en makkelijk mogelijk te laten verlopen. Ga elke avond een vast riedeltje langs. Breng ze rond die ene vaste tijd naar bed, doe ze in bad, trek ze dan hun pyjama aan, poets de tandjes, gordijnen dicht, stop samen alle knuffels in bed en lees nog een verhaaltje. Geef ze een dikke kus en knuffel en stop ze toe met ‘lekker slapen’.

6. Nog één verhaaltje

Een fijne afsluiter van de dag is lezen. Stop je kleintje lekker in bed en lees samen nog een boekje. Als je kindje wat ouder is kan hij of zij misschien al wel een paar bladzijdes zelf lezen of leest je kind jouw lekker voor. Van lezen wordt je kind rustig en het kan daarna lekker gaan dromen.

13x De leukste voorleesboeken voor je peuter

Heeft je kind moeite met rustig worden en tot zichzelf komen? Lees bijvoorbeeld eens een meditatieboek in plaats van een verhaal. In het boek Relax Kids staan sprookjes die zijn omgezet naar meditaties. Dat wordt slapen als een (doorn)roosje!

7. Slaapliedjes zingen

Naast een boekje lezen, werkt slaapliedjes zingen ook rustgevend. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het zingen van liedjes rond bedtijd. De uitkomsten zijn wat wisselend, maar het schijnt zo te zijn dat door (slaap)liedjes de band tussen ouder en kind wordt versterkt en je kleintje gerustgesteld wordt. Dat is een fijn idee.

8. Lekker veilig

Het kan zijn dat jouw kleintje niet zo snel gaat slapen, omdat hij of zij bang is. Geef je kind dan een veilig gevoel door bijvoorbeeld een (nacht)lampje aan te laten in de kamer of op de gang. Je kunt ook nog even in de buurt blijven, nadat je je kleintje onder de wol hebt gestopt. Ga bijvoorbeeld boven de was opvouwen of maak je eigen bed op. Zo hoort hij of zij jouw vertrouwde geluiden en kan het waarschijnlijk met een gerust hart naar dromenland vertrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme