Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 5 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Nieuw onderzoek toont aan dat zes minuten lezen stress vermindert met 68%

Een nieuw onderzoek laat zien dat slechts zes minuten lezen per dag je stressniveau kan verminderen met 68%. Nu is alleen de vraag of het ook geldt voor boeken als ‘Zebra, waar ben je?’ en andere voorleesboeken, aangezien dat vooral de boeken zijn die je tegenwoordig leest…

Lezen is een goede manier om je te ontspannen

Het leven kan stressvol zijn. Het managen van je werkleven en het jongleren met het ouderschap kan overweldigend zijn. Wat is dan de beste manier om te ontspannen? Volgens een recept onderzoek is het lezen van slechts zes minuten per dag genoeg om je spanningsniveau met tweederde te verminderen.

Nog beter dan een kopje thee

Onderzoekers ontdekten dat de dagelijkse korte bezigheid door te lezen je beter en sneller kan kalmeren dan andere middelen, zoals bijvoorbeeld een wandeling maken of een warme kop thee. De psychologen achter de studie geloven dat lezen zo ontspannend is omdat het onze geest dwingt te stoppen en ons te concentreren op de woorden op de pagina, terwijl je langzaam ook naar een andere wereld vlucht. Hierdoor wordt de spanning in onze spieren verlicht en verlaagt de hartslag.

Het onderzoek

Om tot deze bevindingen te komen, voerder de onderzoekers verschillende tests uit bij een groep vrijwilligers. Door hun stressniveaus en hartslag te volgen via een reeks stress-opwekkende oefeningen, testten onderzoekers vervolgens een verscheidenheid aan traditionele methoden van ontspanning om te zien welke het meest rustgevend was.

Daaruit bleek dat lezen het beste werkte: het verminderde stress met 68 procent. In die zes minuten vertraagde hun hartslag en de spanning in de spieren werd ook minder. Het zorgde ervoor dat proefpersonen minder last hadden van stress dan voordat ze begonnen aan het onderzoek. Dit werd vergeleken met andere dingen zoals het luisteren naar muziek, waardoor stress met 61 procent werd verminderd, een kopje thee drinken (54 procent) en een wandeling maken (42 procent).

De conclusie? Jezelf verliezen in een boek is de ultieme ontspanning, volgens neuropsycholoog dr. David Lewis, die het onderzoek uitvoerde.

Waarom het voorlezen van kinderen van belang is, en zo word je er een baas in

Hoe zit het met voorlezen?

Of zes minuten een kinderboek voorlezen hetzelfde effect heeft, weten we niet zeker. De ‘lezen ter ontspanning’-test die werd uitgevoerd ging om het voor jezelf lezen. Volgens dr. Lewis maakt het echter niet uit wat je leest, zolang je maar in een andere wereld ontsnapt en je problemen voor een bepaalde periode even kunt vergeten.

Zoals hij zegt: ‘Het maakt echt niet uit welk boek je leest, door jezelf te verliezen in een boeiend boek, kun je ontsnappen aan de zorgen en de stress van de dagelijkse wereld en een tijd doorbrengen dankzij de verbeelding van de auteur. Dit is meer dan alleen maar een afleiding, maar een actieve verbeelding van de woorden, die je creativiteit stimuleren en ervoor zorgen dat je binnengaat in wat in essentie een veranderde bewustzijnsstaat is.’

Herkenbaar voor jou?

We weten niet zeker of het boek ‘De Gruffalo’ in de categorie ‘een boeiend boek’ valt, maar misschien kun je je wel herkennen in het feit dat verhaaltjestijd zeker ontspannend kan zijn. Wanneer hun warme lichaampjes tegen de jouwe hangen om hun favoriet verhaaltje te horen, begin je ook te ontspannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme