Ben jij een overachiever? Als je jezelf in de volgende tekenen herkent, weet je het voor eens en voor altijd zeker

Persoonlijk Janne Vogel 1 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Hoe doet ze het toch altijd?!’ Als deze zin je bekend in de oren klinkt, is de kans groot dat jij een overachiever bent. (Ook wel: streber, uitslover, overijverig etc. etc.) Jij settelt niet voor less en zal aan iedereen laten zien dat je de beste bent. Kortom: je bent iemand die meer bereikt dan in eerste instantie wordt verwacht.

Een ‘overachiever‘ zijn is over het algemeen hartstikke positief, maar heeft ook z’n stomme kanten. De motivatie voor het ehm, over-achieven, komt vaak voort uit negatieve gedachten én overachievers voelen zich sneller angstig.

Ben jij een overachiever? Hoogstwaarschijnlijk herken je je dan in (een aantal van) de volgende punten.

1. Alles draait om het resultaat

En het moet en zal goed zijn. Overachievers geloven dat de mensen om hen heen ze alleen goed vinden als ze het (heel) goed doen. Hun (eigen)waarde wordt gebaseerd op resultaten. Falen is voor hen een nachtmerrie; zij nemen dit heel persoonlijk op, terwijl andere mensen sneller kunnen accepteren dat dit erbij hoort.

2. Je leeft je leven in een soort eeuwige opluchting

Overachievers zijn vaak meer gefocust op voorkomen dat ze falen, dan dat ze zich richten op het bereiken van een goed resultaat. Hét verschil tussen een overachiever en een presterende, ambitieuze ondernemer. Daar zit een donker randje aan: als je je focust op het ontwijken van een slecht resultaat, ervaar je in je emotionele leven meer opluchting dan plezier. En dat is een stuk minder leuk. De kans is groot dat je constant denkt aan het verleden en aan de toekomst, en daardoor vergeet in het moment te leven en te genieten. Zonde.

3. Je denkt stiekem dat je niet goed genoeg bent

Je twijfelt aan jezelf. Sommige mensen zullen zichzelf hierdoor naar beneden praten, maar overachievers gaan anders om met de twijfels. Ze zetten alles op alles om zo goed mogelijk te presteren, zodat ze zelf inzien dat ze het wél kunnen.

4. Je werkt enorm hard

Je kon er al wat van op school en haalt nu alles uit je baan. Je werkt vaak over en skipt zonder pardon dat etentje met die vriendin voor die ene opdracht. Het ‘Sorry schat, ik ben wat later thuis’-berichtje, kent jouw partner maar al te goed. Dingetje: soms hoef je niet eens zo nodig over te werken, maar je hebt het gevoel dat je dat rapport gewoon écht even af moeten maken. En dat gevoel is hardnekkig.

5. Kritiek is het ergste ooit

Dit komt weer helemaal terug bij die angst om te falen – de grootste nachtmerrie van een overachievers is kritiek. Iemand vertelt je impliciet dat je hebt gefaald. Au.

LEES OOK: 5 tekenen dat je te hard werkt

6. Je focust je enorm op de toekomst

Omdat je slechte resultaten zo graag wilt voorkomen, ben je constant gefocust op de toekomst. Hierdoor verwaarloos je het hier en nu soms zonder dat je het doorhebt.

7. Je voelt je vaak angstig

Het mentale trekje dat vrijwel gelijk wordt geassocieerd met een overachiever, is angst. Ook hierin gaat het weer om die op de toekomst gefocuste mindset. Je maakt je constant zorgen over wat kan gebeuren en moet en zal alles doen wat je denkt dat je moet doen, om je stress te kunnen handelen.

8. Je hebt net een promotie gehad, maar denkt nu alweer aan het bereiken van de volgende

Kortom: je bent nooit tevreden! Zo zonde, want je doet het hartstikke goed. Nog iets: je hecht veel minder waarde aan hoe je die promotie hebt gekregen, in plaats van dat je er gewoon blij mee bent. Als jij bent gepromoveerd omdat je collega een andere baan heeft gevonden, maakt dat je vrij weinig uit. Jij hebt de promotie. Op naar de volgende.

9. Je bent een perfectionist

Jep, tussen perfectionisme en overachievement zit een duidelijke correlatie – en dit geldt niet alleen op de werkvloer. Ook overachievers willen de perfecte partner of ouder zijn, of het perfecte huis hebben.

10. Soms help je je kind voor jóu, in plaats van voor hemzelf

Bijna alle ouders voelen de behoefte om alles te doen voor hun kids, maar overachievers gaan nog een stapje verder. Ze zitten in de ouderraad, maken de állerleukste traktaties, organiseren de tofste kinderfeestjes, hebben nauw contact met de leraren en gaan altijd mee op schoolreisje. Ze willen de állerbeste ouders zijn. Niet alleen voor hun kind, maar stiekem ook omdat ze de bevestiging willen krijgen dat ze de beste zijn. Ze hebben het gevoel dat ze dit alles moeten doen om zich een goede ouder te voelen. Hun ouder-zelfvertrouwen wordt gekrikt door al deze activiteiten. Niet altijd goed voor het kind, en al helemaal niet voor de ouder in kwestie.

11. Je houdt een score bij in je relatie

Waarschijnlijk schrijf je niet letterlijk punten op in een boekje, maar de kans is groot dat je (onbewust) toch bijhoudt wie wat bijdraagt aan de relatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme