OMG! 5x bijwerkingen van een zwangerschap die niemand jou vertelt

Zwanger Valéry de Voijs 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedere zwangerschap is anders. Hoewel jij niet kan voorspellen hoe jouw zwangerschap kan verlopen zul je je verdiepen in de mogelijke zwangerschapssymptomen. Van gezwollen voeten tot misselijkheid, de meeste symptomen zijn niet nieuw voor jou. Toch zijn er een aantal verrassende bijwerkingen waar niemand je voor waarschuwt.

Ben jij bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een elektrische vagina? Waarschijnlijk niet…

Onverwachte bijwerkingen van een zwangerschap

Laten we voorop stellen dat niet alle bijwerkingen even vaak voorkomen. Maar toch kan het gebeuren dat jij tijdens je zwangerschap last krijgt van één van deze kwaaltjes. Onder het mom van ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ sommen wij er een aantal voor je op.

‘Elektrische’ vagina

Oftewel een ‘lightning crotch’. Je VGG staat natuurlijk niet letterlijk onder stroom. Maar het kan wel degelijk zo voelen. In de laatste weken van je zwangerschap kan je steken voelen die net lijken op elektrische schokjes. Hoewel er geen duidelijke verklaring is voor deze pijnlijke steken kan het ontstaan doordat je baby in de laatste fase van de zwangerschap naar beneden zakt. Ook kan het uitrekken van je baby ervoor zorgen dat jij vervelende ‘schokjes’ voelt.

Snurken

De gewichttoename tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de bloedvaten in je neus opzetten, waardoor je ‘s nachts plotseling kan gaan snurken. Voor het geval deze tips niet helpen, is het dus vast een goed idee om een paar goede oordopjes voor je partner aan te schaffen.

Scheetjes

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer progesteron aan. Hierdoor zullen je spieren ontspannen, waardoor je er nog weleens eentje kan laten vliegen. Wanneer je hier veel last van hebt kan het helpen om meer water te drinken en meer vezels te eten. Zorg daarbij ook voor voldoende beweging of probeer wat ademhalingsoefeningen.

Grotere voeten

Sommige vrouwen hebben het idee dat hun voeten tijdens de zwangerschap groeien. En dat is zeker mogelijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 60 – 70 procent van zwangere vrouwen grotere voeten krijgt wanneer ze zwanger zijn. Als jij deze verandering opmerkt kun jij die pumps maar beter meteen gedag zeggen, want deze veranderingen blijken permanent te zijn.

Opmerkelijke dromen

Nog zoiets waar niemand je voor waarschuwt: gekke dromen. Tijdens je zwangerschap kan het namelijk zomaar voorkomen dat je opeens opmerkelijke dromen krijgt. Zowel negatieve of positieve dromen kan jij opeens glashelder herinneren wanneer je wakker wordt. De verklaring hiervoor is dat jij tijdens je zwangerschap een heleboel fysieke en mentale veranderingen doormaakt, en laat ‘s nachts nu nét de tijd zijn dat jij dit allemaal verwerkt.

Misselijkheid tijdens je zwangerschap: dit kun je er tegen doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme