Hartverscheurend: jongetje uit Oekraïne vertelt in tranen over afscheid met vader

Nieuws Lise Steegmans 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Russische invasie in Oekraïne zorgt voor hartverscheurende taferelen. Zo moest de intensive care afdeling voor pasgeborenen verplaatst worden naar een schuilkelder en nemen vrouwen en kinderen afscheid van hun partners en vaders. De kleine Mark Goncharuk is in tranen wanneer hij zijn vader achterlaat in Kyiv.

De Oekraïense president Zelensky heeft namelijk mannen tussen de 18 en 60 opgeroepen om in het leger te vechten. Zij moeten achterblijven om te strijden tegen de Russen en worden bij de grensovergang niet toegelaten.

Afscheid nemen van vader in Oekraïne

Families zoals die van Mark worden door dit besluit verscheurd. Veel kinderen moeten net als Mark ongewild afscheid nemen van hun vader en weten niet wanneer ze elkaar weer gaan zien. Met betraande ogen vertelt de jongen: “Wij hebben vader in Kyiv achtergelaten. Hij zal dingen verkopen en onze helden helpen, ons leger, hij zou zelfs kunnen vechten.”

Vechten in burgermilities

In een reportage liet NOS-verslaggever Mustafa Marghadi zien hoe Oekraïense mannen zich verenigen in burgermilities. In sommige gevallen zijn het gewone dorpelingen die zelf hun dorp verdedigen tegen Russische militairen. Hun vrouwen en kinderen staan vaak uren in de rij bij de grensovergang. Om verder te reizen met een kind moeten beide ouders aanwezig zijn, terwijl de mannen in Oekraïne moeten blijven. Daar komt bij dat de ouders de juiste papieren, een paspoort of geboortecertficaat, bij zich moeten dragen, terwijl ze die juist in alle haast zijn vergeten.

Gelukkig zorgt het af en toe ook voor geruststellende berichten. Hieronder zie je een filmpje van een Oekraïense moeder die bij de grens van Hongarije is herenigd met haar kinderen. Haar man moest noodgedwongen in Oekraïne achterblijven, waardoor haar kinderen met een wildvreemde moesten meeliften naar de grens. Ze valt haar zoon en de vreemdeling met tranen in de armen.

Wil jij weten hoe je kinderen in Oekraïne kunt helpen? Vind hier een inzamelactie bij jou in de buurt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme