Birgit Schuurman deelt inspirerend verhaal: ‘De kans om zwanger te worden van Jimi was maar 2 à 3 procent’

Celebs Lise Steegmans 22 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Met de allerzoetste foto op Instagram kondigde Birgit Schuuman (44) aan dat ze op Oudjaarsdag opnieuw moeder is geworden, dit keer van zoontje Jimi. Nu, zeven weken later, komt Birgit uitgebreid terug op het moeizame proces voorafgaan aan haar zwangerschap. “De kans om zwanger te worden was maar 2 à 3 procent.”

“Ik ben me ervan bewust dat het bij sommigen uiteindelijk toch niet lukt, wat er ook geprobeerd wordt. En dat is meer dan verdrietig… Maar toch wilde ik dit delen, omdat ik denk dat sommigen hier bij gebaat kunnen zijn.”

Birgit Schuurman over haar zwangerschap

Birgit schrijft dat ze veel vragen kreeg over haar zwangerschap, “omdat ik niet meer de allerjongste ben.” Zij en Sander waren een jaar bezig met zwanger worden, toen ze besloten om aan te kloppen bij een gynaecoloog. Daar is hen vertelt dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over Schuurman’s hevige menstruatie – veel pijn, veel bloedverlies, al zo’n tien jaar lang. “Probeer het maar gewoon samen”, luidde het advies.

Na weer een aantal maanden proberen zonder resultaat hoorde Birgit Schuurman over een fertiliteitsarts in Leuven, met wie ze vanwege de lockdowns een digitaal gesprek voerde. “Na die dertig minuten praten via een beeldscherm dacht de arts dat die menstruatie toch eerst even onderzocht moest worden, want zo veel pijn en bloedverlies hoorden niet.”

Poliepen, endometriose en adenomyose

Binnen twee weken had Birgit een inwendig onderzoek en ook Sander moest voor de zekerheid zijn zaad laten testen. “Ze vermoedden bij mij poliepen, endometriose of adenomyose. Dit allemaal alleen door naar mij te luisteren. Lang verhaal kort: ik bleek het alle drie te hebben. Dat samen met mijn leeftijd en de hoeveelheid zaadcellen van mijn lief stemde de arts alles behalve hoopvol. We moesten toch ook denken aan eventuele eiceldonatie mochten we echt een kindje willen.”

Twee à drie procent kans

De kans op het krijgen van een kindje? Die was twee à drie procent. Een minimale kans, maar wél een kans. “Ik werd toen door een vriendin gewezen op het boek It starts with the egg van Rebecca Fett. Daarin staat heel veel informatie over hoe je de kwaliteit van je eitjes drastisch zou kunnen beïnvloeden.”

Die tips grepen Birgit en Sander met beiden handen aan. De levensstijl van beiden ging op de schop en ze haalden supplementen in huis. “Zodat ik, mocht het toch niet lukken, niet kon denken: had ik ook nog maar zus of zo geprobeerd.” Sander stopte met roken en dat in combinatie met zijn veranderende levensstijl – “zwanger worden doe je samen”- waren er negen keer meer zaadcellen en was er bij hem geen sprake meer van een verminderde vruchtbaarheid.

Wat als kinderen krijgen niet zomaar lukt? Het persoonlijke verhaal van Cindy over haar ivf-traject

IVF-traject

Uiteindelijk hebben Birgit en haar vriend, na schoonmaken van de baarmoeder, een ICSI/IVF-traject gedaan. “Wij hebben het megageluk gehad dat dat na één poging is gelukt.” Toch durft ze niet te zeggen wat de doorslag heeft gegeven. “Ik weet niet wat er uiteindelijk bepalend is geweest. Uiteindelijk had ik een top eitje en Sander een topzaadje.”

Birgit Schuurman sluit af met de tip die ze haar volgers graag meegeeft: “Kijk verder naar andere artsen als je je niet gehoord voelt.”

Chrissy Teigen aan IVF-traject begonnen voor vierde kindje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme