Heeft je kind een brandwond? Zo behandel je deze

Kinderen Wilma Groothuis 3 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

De wintermaanden zijn aangebroken en daarmee ook het koude, gure en natte weer. En dat betekent: met een warme kop chocolademelk dichtbij bij het haardvuur zitten. Maar ook: extra opletten, want een brandwond ligt op de loer.

Alleen al de gedachte dat je kind hete koffie of thee over zich heen krijgt of aan de kachel zit, is iets waar elke ouder kippenvel door krijgt. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje… Wat moet je dan doen?

Heeft je kind een brandwond? Zo moet je deze verzorgen

Als het dan toch gebeurt, is het goed om te weten wat je moet doen. Snel en adequaat handelen zijn hierin belangrijk, hoewel het natuurlijk erg schrikken is als zoiets gebeurt. Juist dan is het van belang dat je weet wat je moet doen.

Als je kind per ongeluk hete koffie of thee over zich heen krijgt, of hij komt in contact met de kachel, moet je de volgende stappen nemen.

1. Koel de brandwond

Allereerst moet je de brandwond zo snel mogelijk koelen met lauw kraanwater, doe dit zo’n 10 tot 20 minuten. Dit vermindert de pijn, voorkomt verdere verbranding en reinigt de wond. Gebruik hiervoor lauw water, tussen de 15 en 30 graden en zet de kraan niet te hard aan. Houd de wond niet onder ijskoud water, want daardoor ontstaat de kans op pijn en onderkoeling. Zorg ervoor dat het lichaam van je kind niet te koud wordt, door als het kan alleen de wond te koelen.

2. Trek kleren uit

Trek zo snel mogelijk de kleren van je kind uit op de plaats van de brandwond(en), behalve als ze aan de brandwond vastplakken. Wanneer je kleding lostrekt die aan de wond vastplakt, beschadig je de huid. Raak de brandwond niet aan als dat mogelijk is, dat voorkomt mogelijke infecties. Smeer ook niet zelf iets op de wond. Een open wond kun je bedekken met een vet gaas of een plastic huishoudfolie. Zo voorkom je dat er vuil bij de wond komt.

3. Schat de ernst van de situatie in

Bij een eerstegraads brandwond ontstaat er een rode, pijnlijke en droge plek. Bij een tweedegraads brandwond komen er naast de rode en pijnlijke plek ook blaren. Een diepe tweedegraads brandwond zorgt voor een vlekkerige rozerode huid met witte plekken. Ook hier zijn er blaren te zien, maar doet het weinig tot geen pijn. Bij een derdegraads brandwond is de wond geelbruin of bruin en hij voelt stug aan. Hoewel het een ernstige verbranding is, doet de wond geen pijn.

4. Bel de huisarts

Tijdens of na het koelen raadpleeg je de huisarts in de volgende situaties:

  • Je kind is nog een baby of kleuter.
  • Er ontstaat een zwarte, geelwitte of bruine droge plek die geen pijn doet.
  • Je kind heeft een rode, vochtige brandwond of blaar in het gezicht of op de handen, voeten, een gewricht of de geslachtsdelen.
  • De brandwond is groter dan de hand van je kind.
  • Na enkele dagen komt er geelgroen gekleurd vocht uit de brandwond.
  • Na een paar dagen wordt de wond weer pijnlijker en roder.
  • Je weet als ouder niet hoe de brandwond bij je kind is ontstaan.

5. Bel 112

Bij de volgende situaties moet je direct 112 bellen:

  • De brandwond betreft vijf keer of meer het oppervlak van de hand.
  • Direct na de verbranding treedt piepende inademing, heesheid, sufheid of benauwdheid op.
  • De verbranding komt door een gevaarlijk chemisch middel, zoals afbijtmiddel.
  • De brandwond komt door bliksem of elektrische hoogspanning.

Deze angstige momenten maakten jullie mee met je kind: ‘Het bloed stroomde eruit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme