Dilemma: ‘Zal ik mijn moeder als oppas meenemen op vakantie?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 3 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lucille (35) haar dilemma voor: “Zal ik mijn moeder als oppas meenemen op vakantie?”

“Na drie jaar geen vakantie te hebben gehad, willen mijn man en ik in het voorjaar samen met onze peuter naar het buitenland. We zijn op dit moment naar bestemmingen aan het zoeken. Eigenlijk maakt het voor mij niet uit, als het daar maar warm is. Ik denk dat we voor Curaçao of Bonaire zullen kiezen. Toen mijn moeder van onze vakantieplannen hoorde, bood ze direct aan om mee te gaan als oppas. Ze zei dat mijn man en ik dan ook wat tijd samen zouden kunnen doorbrengen. We vonden het aanbod erg lief, maar willen we haar wel mee?

Moeder meenemen op vakantie

Mijn moeder is een schat van een vrouw, laat ik dat vooropstellen. Ze is erg lief, maar ook altijd erg aanwezig én ze drijft nog weleens haar zin door. Ik ben bang dat als we haar meenemen, ze zich met alles gaat bemoeien en overal bij wil zijn. En dat is iets waar ik helemaal geen zin in heb. We zijn ruim drie jaar niet weggeweest, dus we zijn toe aan twaalf dagen relaxen. Zon, zee, strand en lekker eten. Dat is wat we willen.

Quality time

Als mijn moeder wel meegaat, dan betekent dat wel veel quality time voor mijn man en mij. Na al het harde werken van de afgelopen tijd zijn we daar wel aan toe. Samen romantisch eten op het strand en daarna nog cocktails drinken? Met een peuter zijn zulke avonden niet mogelijk. Dan kunnen we hoogstens ergens snel wat eten in de hoop dat ons kind geen driftbui krijgt en op de grond gaat liggen. Als ik het vanaf die kant bekijk, lijkt het me heerlijk om mijn moeder mee te nemen. Zij kan dan fijn voor onze peuter zorgen als mijn man en ik een avond samen uit zijn.

Hotel met oppasservice

Ik heb mijn dilemma met mijn vriendinnen besproken en één daarvan zei direct dat we ook voor een hotel met oppasservice kunnen kiezen. Dat klinkt verleidelijk, maar hoe kan ik iemand die ik niet ken zomaar met mijn peuter vertrouwen? Dan ga ik ook niet met een fijn gevoel weg. Mijn moeder kent hem door en door en daarbij weet ik dat hij in goede handen is.

Twijfel: meenemen of niet?

Wij zitten met een groot dilemma. Zullen we mijn moeder meenemen als oppas of niet? Als ze wel meegaat, dan kan zij op ons kind letten, terwijl mijn man en ik samen lekker uiteten gaan en een drankje doen. Wel bestaat de kans dat ze zich gaat bemoeien met van alles en nog wat en daar kijk ik erg tegenop. Ik weet het niet, we vinden het een moeilijk dilemma.”

Na een dag werken heerlijk ontspannen: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen