Dit is de reden dat buidelen zo goed is voor je baby (en voor jou)

Baby Wilma Groothuis 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je net vader of moeder bent geworden, wil je vaak niets liever dan je baby knuffelen. Gelukkig wilt je baby dit ook, sterker nog, huid-op-huidcontact is enorm belangrijk voor de band tussen ouder en kind. Huid-op-huidcontact tussen ouder en kind wordt ook wel buidelen genoemd.

Buidelen, ook wel bekend als kangoeroeën, houdt in dat een baby in zijn luier op de blote borst van zijn vader of moeder wordt gelegd.

Band opbouwen

Buidelen is een bijzonder en fijn moment tussen ouder en kind. Op deze manier leer je je baby nog beter kennen en je kind raakt bekend met jouw geur. Hij gaat mee met jouw ademhalings- en hartslagritme en hij raakt steeds meer gewend aan jouw aanrakingen. Buidelen is een ideale manier om de band tussen jou en je baby op te bouwen.

Buidelen kan gelijk na de geboorte al worden toegepast. Juist die eerste uren zijn heel belangrijk, omdat de huidhonger van je kind dan heel groot is. Door te buidelen stil je deze honger en daarnaast is het ook nog goed voor de ontwikkeling van je kind. Als je baby te vroeg is geboren of hij heeft extra hulp nodig, wordt je baby vaak gelijk na de geboorte van jou gescheiden. Het is belangrijk om die gemiste tijd van huid-op-huidcontact daarna weer in te halen. Dat kan door vaak samen te buidelen.

Na deze eerste weken hoef je er zeker niet mee te stoppen, regelmatig buidelen met je kind blijft goed voor de ontwikkeling en de hechting.

Voordelen van buidelen

Je pasgeboren baby buidelen brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo wordt je baby er rustig door, waardoor hij zich meer ontspant. Ook reguleert het zijn lichaamstemperatuur, omdat zijn temperatuur zich aan die van jou aanpast. Daarnaast heeft het ook nog eens een positief effect op zijn ontwikkeling en groei. Doordat jij je baby met jouw lichaam warm houdt, hoeft hij zichzelf niet warm te houden, waardoor hij die energie kan gebruiken voor een gezonde groei.

Ook voor jou als ouder heeft buidelen meerdere voordelen. Zo wordt niet alleen je baby er rustig door, ook jij ervaart waarschijnlijk minder stress. Omdat je kind rustig wordt, misschien wel gaat slapen en minder huilt, ga jij je ook meer ontspannen. Ook stimuleert buidelen de borstvoeding, omdat je baby op deze manier beter jouw tepel kan vinden.

Buidelen alleen voor de moeder?

Buidelen is absoluut niet alleen bedoeld voor de moeder met het kind. Ook voor de vader is buidelen een fijne manier om een goede band met zijn kind op te bouwen. Juist omdat de baby negen maanden in de buik van zijn moeder heeft gezeten, is buidelen perfect om ook de band tussen vader en baby te versterken en te laten groeien. Ook als de baby na zijn geboorte niet gelijk bij de moeder op de borst kan worden gelegd, kan dat bij de vader worden gedaan.

Het is van belang dat je tijdens het buidelen goed op je baby let en niet afgeleid of slaperig wordt. Als je je baby op je borst legt, let er dan op dat zijn hoofdje opzij ligt en zijn mond en neus vrij zijn. Leg zijn hoofdje ter hoogte van je hart en zijn beentjes moeten opgetrokken zijn. Houd je baby met één hand onder de billen vast en met één hand op zijn rug. Een warm doek eroverheen en genieten maar!

5 simpele manieren waardoor je iedere dag de band met je kind versterkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen