Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 12 februari 2019

Butt acne: zo deal je met puistjes op je billen

Puistjes zijn héél erg vervelend. Vooral als je er niet bij kunt. Zoals puistjes op je kont; deze zijn erg lastig te behandelen. We praten er misschien liever niet over, maar iedere vrouw heeft ze. Een gladde kont bestaat niet. Behalve in de wereld van Photoshop dan!

Butt acne” is meestal geen echte acne, maar eerder folliculitis. Met andere – niet medische – woorden een milde infectie van de haarzakjes. Deze infectie leidt in de meeste gevallen tot rode bultjes en puistjes die zich vullen met pus. Om verstopte haarzakjes en bacteriële infecties op je billen te voorkomen kun je de volgende trucjes toepassen:

Wet & sweat

Niets voelt fijner dan al je frustraties uiten in de sportschool. Een zweterige sportsessie maakt je intens gelukkig (en gezond!). Alhoewel het zweten zelf niet bepaald prettig is, je zweet kan namelijk over je poriën drogen en puistjes veroorzaken. Een goede reden om je natte, zweterige kleding en zo snel mogelijk in de wasmand te dumpen. Vergeet vooral je ondergoed niet!

Verander van ondergoed

Over ondergoed gesproken… Ervan uitgaande dat je je ondergoed dagelijks verschoont én goed wast (vuil ondergoed bevat naast vuil, ook nog zweet en olie) kun je je afvragen of je wel het juiste ondergoed draagt. Strings zorgen ervoor dat je billen direct in contact staan met je broek, legging of panty. Misschien kunnen jouw billen helemaal niet goed tegen dit stofje. Katoen is de beste optie voor de gevoelige huid. Ruil jouw strings (en ander ondergoed van andere stofjes dan katoen) dus in voor katoenen onderbroeken!

Vermijd teveel zitten

Als je een kantoorbaan hebt is dit knap lastig – tenzij je je baas lief aankijkt om verstelbare bureaus aan te schaffen, maar hoe langer je zit, hoe groter je kans op butt acne. Loop af en toe even een rondje, sta tijdens je treinrit en neem een wijntje aan de bar in plaats van aan een tafeltje. Staand welteverstaan!

Strak in pak?

Die strakke jeans zorgt ervoor dat je achterwerk goed tot haar recht komt, maar het kan er ook voor zorgen dat je puistjes op je billen krijgt.. Nauwsluitende kleding kan zweet en olie tegenhouden, waardoor je haarzakjes verstopt raken. Het gevolg? Je raadt het al: puistjes op je billen!

De juiste huidverzorging

De meeste vrouwen hebben de neiging om lekker heet te douchen. Heel erg lekker – vooral met deze winterse buien, maar super slecht voor onze huid. Zorg daarom dat je je huid lekker soepel houdt door je billen af en toe goed te scrubben. En smeer jezelf na het douchen in met een lekkere, vette lotion! Het liefst zonder parfum, dit kan weer voor irritatie zorgen.

Trek aan de bel

Heb je erg last van jeuk en/of pijnlijke bobbeltjes op je billen? Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven! Ga niet krabben en knijp je puistjes niet uit. Bij ernstige uitslag kun je het beste even langs de huisarts, wie weet is er wel sprake van een bepaalde huidaandoening.

 

Meer tips voor een gezonde huid:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Womenshealth

Reageer op artikel:
Butt acne: zo deal je met puistjes op je billen
Sluiten