Butt acne? Weg ermee! Zo deal je met puistjes op je billen

Body Sophie Nortier 20 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Puistjes zijn héél erg vervelend. Vooral als je er niet bij kunt. Zoals puistjes op je billen; deze zijn erg lastig te behandelen.

We praten er misschien liever niet over, maar iedere vrouw heeft ze. Een gladde kont bestaat niet. Behalve in de wereld van Photoshop dan!

Tips tegen puisten op je bil

Butt acne” is meestal geen echte acné, maar eerder folliculitis. Met andere – niet medische – woorden een milde infectie van de haarzakjes. Deze infectie leidt in de meeste gevallen tot rode bultjes en puistjes die zich vullen met pus. Om verstopte haarzakjes en bacteriële infecties op je billen te voorkomen kun je de volgende trucjes toepassen:

1. Wet & sweat

Niets voelt fijner dan al je frustraties eruit gooien tijdens het sporten. Een zweterige sportsessie maakt je intens gelukkig (en gezond!). Alhoewel het zweten zelf niet bepaald prettig is, je zweet kan namelijk over je poriën drogen en puistjes veroorzaken.

Een goede reden om je natte, zweterige kleding zo snel mogelijk in de wasmand te dumpen. Vergeet vooral je ondergoed niet!

.2. Verander van ondergoed

Over ondergoed gesproken… Ervan uitgaande dat je je ondergoed dagelijks verschoont én goed wast (vuil ondergoed bevat naast vuil, ook nog zweet en olie) kun je je afvragen of je wel het juiste ondergoed draagt.

Want strings zorgen er bijvoorbeeld voor dat je billen direct in contact staan met je broek, legging of panty. En misschien kunnen jouw billen helemaal niet goed tegen dat bepaalde stofje. En daar kun je puistjes op je billen van krijgen.

Katoen is de beste optie voor de gevoelige huid. Ruil jouw strings (en ander ondergoed van andere stofjes dan katoen) dus in voor katoenen onderbroeken!

Wil je daar echt niet aan? Overweeg dan in ieder geval ‘s nachts katoenen broekjes te dragen. Ook wel zo hygisch aangezien je poes enorm kan broeien in synthetische strings ‘s nachts.

Onzuivere huid op latere leeftijd: hoe komt dat en hoe voorkom je het?

3. Vermijd teveel zitten

Als je een kantoorbaan hebt kan dit knap lastig zijn. Tenzij je het voor elkaar kunt krijgen om een verstelbaar bureau aan te schaffen (misschien je baas even lief aankijken?). Maar hoe langer je zit, hoe groter je kans op butt acne.

Loop af en toe even een rondje, sta tijdens het bellen en drink je wijntje op vrijdagmiddag (who are we kidding, élke middag) liever even staand.

4. Strak in pak?

Die strakke jeans zorgt ervoor dat je achterwerk goed tot haar recht komt, maar het kan er ook voor zorgen dat je puistjes op je billen krijgt.. Nauwsluitende kleding kan zweet en olie tegenhouden, waardoor je haarzakjes verstopt raken. Het gevolg? Je raadt het al: pukkels op de bilpartij!

De juiste huidverzorging

De meeste vrouwen hebben de neiging om lekker heet te douchen. Heel erg lekker – vooral in winterse tijden, maar superslecht voor onze huid.

Zorg daarom dat je je huid lekker soepel houdt door je billen af en toe goed te scrubben. En smeer jezelf na het douchen in met een lekkere, vette lotion! Het liefst zonder parfum, dit kan weer voor irritatie zorgen.

5. Trek aan de bel

Heb je erg last van jeuk en/of pijnlijke pukkeltjes op je billen? Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven! Ga niet krabben en knijp je puistjes niet uit. Bij ernstige uitslag kun je het beste even langs de huisarts, wie weet is er wel sprake van een bepaalde huidaandoening.

Meer tips voor een gezonde huid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen