Carnaval vieren met je kleintje? Orthopedagoog geeft tips

Feestdagen Julia van Buuren 12 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Carnaval is begonnen en dat betekent dat het weer één groot feest is in het zuiden en andere plekken van Nederland. Als moeder wil je wellicht ook gaan feestvieren, maar is dit verstandig met een kleine?

Wij vroegen het aan orthopedagoog Tischa Neve.

Carnaval vieren

Carnaval is een volksfeest dat doorgaans drie dagen duurt. Het wordt voornamelijk in de provincies Noord-Brabant en Limburg groots gevierd. Dit komt omdat carnaval oorspronkelijk een katholiek feest is, en de meeste katholieken hier vroeger woonden. Tijdens carnaval verkleden mensen zich en zijn er feesten in verschillende steden en dorpen. Daarnaast zijn er ook optochten met praalwagens te zien.

Van tevoren goed nadenken

Neve vindt het belangrijk dat ouders, voordat ze besluiten carnaval te gaan vieren met hun baby of kinderen, goed nadenken. “Kijk vanuit de ogen van je kind. Heb je bijvoorbeeld een makkelijk kind dat houdt van een sociale omgeving en veel activiteiten, dan kun je hem of haar eenvoudig meenemen of langer blijven. Maar wanneer je een kind hebt dat gevoelig is, snel van slag raakt door drukte, geluid en veel mensen in de omgeving, dan is het verstandiger om thuis te blijven”, benoemt Neve. Dit geldt ook voor kinderen die slecht slapen of kinderen die veel behoefte hebben aan een vast ritme.

Bijsturen tijdens carnaval

Carnaval is soms zo belangrijk voor ouders, dat ze vergeten wat bij het kind past. Houdt altijd in gedachte of jouw planning haalbaar is voor je kind. Hier kun je van tevoren al over nadenken en een planning voor maken. Er zijn ook genoeg activiteiten speciaal voor kinderen tijdens carnaval.

Denk bijvoorbeeld na over wie wanneer thuis is voor de slaapjes, of en wanneer er oppas geregeld moet worden en bedenk hoe flexibel je zelf bent als het nodig is om weg te gaan.

Tevens is het belangrijk om tijdens het feest goed op te blijven letten. “Je kunt bijvoorbeeld van tevoren denken dat je kind het prima aankan maar op het moment zelf merken dat dit toch niet het geval is. Het is belangrijk om dan bij te sturen”, vertelt Neve. Let daarnaast ook goed op de omgeving. “Kijk bijvoorbeeld vanaf de hoogte van je kind. Als het erg druk is en veel mensen je kind over het hoofd zien, dan kan dit overweldigend zijn voor een kind”, benoemt Neve.

Kinderen laten duidelijk merkten wanneer het te veel is door onder andere moeilijk gedrag te vertonen, onrustig te zijn, te huilen of niet te willen slapen wanneer dit nodig is. Mocht jouw kind het niet laten merken, dan is het als ouder aan jou om te bepalen of de prikkels te veel zijn.

Let op alcoholgebruik tijdens carnaval

Tijdens carnaval vloeit de alcohol rijkelijk, daarom is het als ouder verstandig om na te denken en je bewust te zijn van je alcoholgebruik. “Het is belangrijk dat één van de ouders nuchter blijft om te kunnen handelen of rijden als dit nodig is”, zegt Neve. Daarnaast blijf je (door nuchter te blijven) goed ingetuned op je kind, want hoe meer alcohol je ophebt, hoe groter de kans is dat je dit vergeet.

Als ouder heb je volgens Neve altijd een voorbeeldfunctie. “Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niks mag drinken maar het betekent wel dat je goed nadenkt over je gedrag met alcohol”, legt Neve uit.

Harde geluiden

Let ook goed op het geluid en of dit niet te hard is, zeker als het om een baby gaat. En ook wanneer je baby een koptelefoon draagt. “Kinderen krijgen prikkels anders binnen wanneer er harde geluiden in de omgeving zijn, en raken daardoor sneller overprikkeld”, vertelt Neve. Het kan daarom goed zijn om soms even uit de drukte te stappen.

Op een andere manier feestvieren

Door veel op je kinderen te letten kan het zijn dat je carnaval op een andere manier zal vieren dan je gewend bent. “Met kinderen moet je namelijk rekening houden, en als je dit liever niet wil is het verstandig om een oppas te regelen”, zegt Neve.

Als je wel besluit om je kinderen mee te nemen zul je, volgens haar, moeten accepteren dat de moeheid en overprikkeling er de dagen erna uitkomen. “Door een ander ritme en meer prikkels hebben kinderen de dagen na carnaval meer rust nodig zodat ze kunnen bijkomen. Gun ze dan deze tijd en vraag even niet te veel van ze”, sluit Neve af.

Viking of hippie? 5x de leukste verkleedkleding tijdens carnaval voor jouw kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen