Chocolade eten tijdens de zwangerschap? Hartstikke goed voor je!

Zwanger Maartje Scheffer 30 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Chocolade is één van de grootste cravings van veel zwangere vrouwen. Maar je vraagt je misschien af of het wel goed is om af en toe een hoop chocolade weg te werken. Goed nieuws: in chocola zitten stoffen die goed voor je zijn tijdens de zwangerschap!

Maar je moet het eten van chocolade tijdens de zwangerschap ook weer niet overdrijven.

Chocolade tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen

Volgens een Canadees onderzoek zitten er in chocolade stoffen waar je veel baat bij kunt hebben tijdens de zwangerschap. Die stoffen zitten in cacao, waarvan chocola is gemaakt. Namelijk flavono√Įden, wat antioxidanten zijn die bijdragen aan het gezond houden van de cellen in het lichaam, en verouderingsverschijnselen tegengaan.

Fijn voor jou dus, maar de flavono√Įden hebben ook een positieve invloed op de bloedcirculatie in de placenta, en verkleinen de kans op een zwangerschapsvergiftiging. Ook goed voor je baby dus.

Goed humeur

Omdat er allerlei geluksstofjes in cacao zitten, zoals serotonine, endorfine, dopamine, cafe√Įne en fenylethylamine is chocolade ook nog eens goed voor je humeur. Fijn als je af en toe last hebt van stemmingswisselingen! Serotonine zorgt er bijvoorbeeld voor een kalmerend gevoel, en cafe√Įne zorgt er juist voor dat je je opgewekt voelt.

Niet overdrijven met chocola tijdens de zwangerschap

Juist omdat er in cacao en dus chocolade ook cafe√Įne zit, kun je er ook weer beter niet te veel van eten. Te veel daarvan kan niet goed zijn voor jou en je baby. Daarom kun je het beter bij maximaal 30 gram chocolade per dag houden tijdens je zwangerschap (let op, een reep is vaak al 180 gram). Cafe√Įne krijg je namelijk ook nog binnen via thee, cola, een kopje koffie of ijsthee. Met daarbij een hoop chocolade wordt het al gauw te veel!

Melkchocolade of pure chocolade

Dezelfde onderzoekers deden onderzoek naar 129 vrouwen tussen de elf en veertien weken zwangerschap. Daarvan at de helft iedere dag pure chocolade met een hoog flavono√Įdegehalte, en de andere helft chocolade met een lage flavono√Įdegehalte, ofwel melkchocolade. Bij beide groepen was de bloedcirculatie aanzienlijk verbeterd. Maar weet wel: in pure chocolade zitten de minste toevoegingen en suikers, en is daarom over het algemeen gezonder dan melkchocolade. In pure chocolade zit dan wel weer meer cafe√Įne.

In conclusie: je kunt gerust iedere dag van een stuk chocolade genieten tijdens de zwangerschap!

Dit is waarom je dadels wil eten aan het einde van je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme