Kleien is méér dan alleen gezellig, het is ook goed voor de ontwikkeling

Kinderen Maartje Scheffer 30 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Klei is veruit één van de leukste dingen voor kinderen om mee te spelen en knutselen. En vaak is het voor jou net zo leuk om mee te doen. Gelukkig maar dat het zo’n vermakelijke bezigheid is, want kleien heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind!

Dit zijn de voordelen van kleien op een rijtje.

Kleien en de ontwikkeling van je kind

Veel kinderen kunnen zich lange tijd vermaken met kleien. En dat is mooi, want het kleien stimuleert je kind op verschillende manieren.

Ontwikkeling van motoriek

Met het draaien van balletjes, het rollen van slangetjes, kneden en het maken van allerlei vormen kun je je goed voorstellen dat kleien ontzettend goed is voor de fijne motoriek van je kind. Zo leren ze ook andere spiergroepen in de armen en handen gebruiken, die ook van pas komen bij het leren schrijven en tekenen.

Stimulering van de zintuigen

Voor veel jonge kinderen is hun leefwereld nog erg klein. Om dat op die vroege leeftijd al wat uit te breiden en zo de zintuigen te stimuleren, kan goed zijn voor de ontwikkeling.  Bijvoorbeeld met het kleien. De structuur in hun handjes, de felle kleuren die zich kunnen mengen en de geur die het heeft: geen wonder dat klei fascinerend is voor de kleintjes.

Leren met klei

Je kunt met een klei een hoop vormen maken, dus het is een uitstekende tool om je kind te helpen met het leren van cijfers, letters, kleuren en de namen van verschillende vormen. Een kind leert graag spelenderwijs, dus voor sommigen kan het effectief zijn de opdracht te geven een cijfer of letter met de klei te maken.

Creativiteit

Je kind kan een creatief talent hebben, maar dat kan alleen tot zijn recht komen als het talent wordt gestimuleerd met creatieve activiteiten. Kleien helpt daarbij, en laat de fantasie van je kind tot leven komen. Het leert je kind out of the box denken, een vaardigheid die nog zijn hele leven van pas zal komen.

Sociale vaardigheden

Kleien is een ideale activiteit om met vriendjes en vriendinnetjes te doen, want iedereen vindt het leuk om te doen! Dat zorgt weer voor sociale verbinding en stimulering van de taal als de kinderen lekker kletsen of brabbelen tijdens het kleien.

Knutselen met wc-rollen: 8 x de leukste creaties die je nu met je kind wilt maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme