Melissa Eissens
Melissa Eissens Mind 13 dec 2017

Kinderen van gescheiden ouders ervaren minste stress in co-ouderschap regeling

Co-ouders opgelet! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die na de scheiding bij één ouder wonen (en de andere ouder minder zien) meer stress ervaren dan kinderen die bij beide ouders ongeveer even veel tijd doorbrengen. Co-ouderschap is dus de beste afspraak die gescheiden ouders kunnen maken.

Co-ouderschap onderzocht

Een nieuw Zweeds onderzoek laat zien dat de regeling van het co-ouderschap heel goed uitpakt voor de kinderen. Kinderen raken minder gestrest in een situatie waar ze bij beide ouders wonen. Dit in tegenstelling tot kinderen die bij één ouder wonen. Deze kinderen zouden zelfs meer stress ervaren.

Als het kind evenveel tijd bij de ouders doorbrengt, ervaart het minder stress

Opvallend uit het onderzoek is dat de stress van het kind niet afhankelijk is van de relatie van de ouders. Hadden de ouders na de breuk nog enorme ruzie, dan had dit geen effect op het stressniveau van het kind. Zolang het kind maar ongeveer evenveel tijd bij iedere ouder doorbrengt, ervaart hij minder stress.

Zorgen over de ouder die ze minder zien

Onderzoeker Jani Turunen legt het voor ons uit: ‘De verklaring voor de stress kan zijn dat kinderen die het grootste deel van de tijd bij één ouder zijn, andere dingen missen zoals familie, vrienden en geld (meer welvaart).’

Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen zich ook zorgen gaan maken over de ouder die ze minder zien, wat voor een hoop stress zorgde.

Gescheiden ouders en woonsituatie

De onderzoekers hebben 807 kinderen ondervraagd die uit verschillende woonsituaties kwamen. Ze maakten een onderscheid tussen de afspraken die gescheiden ouders wettelijk verplicht moeten nakomen, en afspraken die ouders samen onderling maken.

Er werd onderzocht hoe vaak en wanneer kinderen stress ervaren en hoe goed de relatie met hun ouders is. Maar ook werden de ouders ondervraagd over de relatie met hun ex-partner.

LEES OOK: Deze foto over co-ouderschap is wel heel bijzonder

‘Om en om leven met beide ouders betekent  niet instabiliteit voor de kinderen. Het is gewoon een aanpassing aan een andere woonsituatie, waarbij regelmatig op een neer pendelen en een goed contact met beide ouders gelijk staat aan stabiliteit.’, legt Turunen uit.

Waarom hebben deze kinderen minder stress?

1. Volgens de resultaten zijn de kinderen uit een co-ouderschap minder gestrest omdat zij een ‘actieve relatie’ hebben met beide ouders.

2. Het iedere keer heen en weer gaan van woonplek, kan worden ervaren als steeds een nieuwe frisse start tussen ouder en kind.

3. Eerder onderzoek laat zien dat een goede en actieve relatie met beide ouders een positieve werking heeft op het welzijn van de kinderen. Dus: minder stress.

4. Een plek bij elke ouder betekent dat er tweemaal zoveel ‘hulpbronnen’ zijn.

5. Het verdelen van de ouderlijke zorg tussen beide ouders vermindert de werkdruk voor ouders en geeft ze tijd voor andere dingen. Hierdoor zien kinderen hun ouders minder gestrest, waardoor ze zelf ook minder beïnvloedbaar zijn hiervoor.

6. Maar ook: als ouders geregeld de volledige verantwoordelijkheid hebben, ontwikkelen ze hun ouderschapsvaardigheden beter.

Actueel thema

Plus kwam onlangs met een kerstcommercial met het gevoelige thema gescheiden ouders en kerst. Het deed veel stof opwaaien, maar draait uiteindelijk om de boodschap dat kinderen het liefst hun ouders in goede harmonie met elkaar zien omgaan. Aan de reacties op YouTube onder de commercial van gescheiden vaders en moeders merk je hoe enorm geraakt ze zijn en vele mensen hielden het niet droog bij de commercial. Mooi en indrukwekkend en voor vele mensen helaas ook heftig.

LEES OOK: Nieuw onderzoek wijst uit: vrouwen kunnen beter met stress omgaan dan mannen

Tandfonline

Reageer op artikel:
Kinderen van gescheiden ouders ervaren minste stress in co-ouderschap regeling
Sluiten