Lia Jaeqx
Lia Jaeqx Columns 4 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Lia: ‘Ik vrees voor de tijd dat ik niet meer kan winnen, want het zijn nu al geduchte tegenstanders’

Samen met haar vrouw voedt columnist Lia drie gevoelige, nieuwsgierige en iets te slimme kinderen van 8, 6 en 4 jaar op. Door haar full time job als verpleegkundig specialist GGZ lijkt ze naar eigen zeggen soms op de ‘man die op zondag het vlees snijdt’. Haar missie? Laten zien hoe verschillend we allemaal hetzelfde zijn. Je vindt haar ook op haar eigen blog.

Column: Spelletjesliefde

‘Mijn vrouw en ik delen onze enorme liefde voor elkaar, onze drie musketiers en voor spelletjes. Er gaat geen week voorbij dat er hier in huis geen spel gespeeld wordt. We verzamelen ook veel spellen en met het schaamrood op mijn kaken moet ik toegeven dat er in de kast zelfs spellen staan die we nog nooit gedaan hebben.

Een luxe probleem, want we hebben gewoon teveel leuke spellen om te spelen en niet altijd zin om ons te verdiepen in een nieuw spel. En ja op een spelletjesbeurs of bij een spelletjes uitverkoop, blijft er wel eens teveel aan onze vingers plakken.

Maar die eerste keer alles klaarmaken, spelregels lezen en uittesten zonder strategieën te kunnen bepalen is niet perse onze favoriete spelletjes bezigheid.

We hoopten al vanaf de eerste dag dat onze oudste musketier geboren werd dat onze kinderen deze liefde over zouden nemen van ons. We keken uit naar spelletjesmarathons, winnen en verliezen van onze musketiers en naar de spellen die we gemakkelijk konden kopen voor drie of meer spelers.

We investeerde in die opvoeding door al vroeg spelletjes te introduceren, maar het duurde nog wel een paar jaar voordat we spelletjes konden spelen waar we zelf ook lol mee hadden. Doornroosje was de eerste denk ik, die wij ook leuk vonden om mee toen doen. Mooi gemaakt en met wat leuke elementen, die hebben we dan ook helemaal kapot gespeeld inmiddels, en alle drie hadden ze er heel veel lol in om te ontdekken waar de prinses te vinden was.

In de zomer merkten we dat onze oudste al aardig mee kan met een aantal van onze geliefde, wat ingewikkeldere, spellen. Het is alleen lastig als de andere twee dat geduld niet zo kunnen opbrengen, ze mogen natuurlijk ook onverdeelde vakantieaandacht vragen van ons tussendoor.’

LEES OOK: 7x de leukste bordspellen voor een gezellig weekend met het gezin

‘Nu in de kerstvakantie lijkt dan toch echt het tij helemaal gekeerd. We hebben deze vakantie niet één spelletjesmarathon, maar elke dag één. De kinderen zijn net zo gek op de spellen als wij en zelfs de jongste musketier vindt een spel van ruim een uur geen enkel probleem om vol te houden. Hij geniet ervan. Zelfs als ik hem betrap op een stukje vals spelen, want zo goed heeft hij de regels wel door inmiddels, dat hij ze ook wat kan buigen naar zichzelf, net als zijn andere moeder.

Het was haar oma die me in het begin van onze relatie al erop wees dat ik moest opletten omdat ze heel goed kon ‘foetelen’ (Limburgse voor valsspelen). Hoewel ik haar hier nog nooit op heb kunnen betrappen helaas, moet hij dit wel van haar geleerd hebben, want dat zou ik natuurlijk nooit doen, tenminste niet met de kinderen erbij. Ik vrees wel voor de tijd dat ik niet meer kan winnen, want het zijn nu al geduchte tegenstanders.

Vanochtend bij het ontbijt werd al weer een request voor het spelletje van de dag ingediend. Het wordt straks nog lastig na de vakantie: Dat er tussen die spelletjes door digitale lessen gevolgd moeten worden en schoolwerk gemaakt.’

Meer lezen van Lia?

  • Lia: ‘Alle drie krijgen ze even ‘alleen-tijd’ met één van de mama’s – een zeldzaam goed in ons drukke gezin’
  • Column Lia: ‘Ik hou ervan om haar op zo’n andere manier te zien genieten van alles om haar heen’
  • Column Lia: ‘Met zo’n gezin als wij is er weinig stereotype rolgedrag’
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme