Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 4 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

6 x de beste hacks om meer in het moment te leven

Het nieuwe jaar is begonnen. En of je nou je goede voornemens van vorig jaar recyclet of dat je het dit jaar helemaal fris aanpakt, dikke kans dat er een voornemen tussen staat om meer in het moment te leven. Maar hoe doe je dat? Daar hebben wij een aantal hacks op bedacht.

Neem die teugels weer in handen

2020 was een jaar waarin we vooral werden geleefd. Onze voornemens en plannen werden volledig overhoop gegooid of op pauze gezet. We stroomden massaal mee op de golf naar het eind van het jaar.

Maar nu we het nieuwe jaar toch echt zijn ingegaan én er wat meer perspectief in zit, wordt het tijd om die teugels weer in handen te nemen en zelf de koers van dit jaar te bepalen.

Life hacks om meer in het moment te leven

Maar hoe leef je meer in het moment terwijl er toch nog zoveel chaos om je heen is? Deze hacks gaan je een eind op weg helpen.

1. Adem in, adem uit

Wanneer jij geconcentreerd, gestrest of op andere wijze gespannen bezig bent, doet je ademhaling automatisch mee.

Vaak ga je ‘hoger’ ademhalen, of stop je af en toe met doorademen, waardoor er minder zuurstof bij je hersenen terecht komt. Je kunt je voorstellen dat minder zuurstof ook staat voor minder energie. En minder energie betekent ook weer minder controle.

Met deze ademhalingsoefeningen kun jij meer controle krijgen over je energie en dus ook bewuster je dagen invullen.

2. Zet die telefoon op stil

Hoe handig die dingen ook zijn, telefoons vormen een enorme afleiding van alles waar je mee bezig bent. Ben je aan het kletsen met je kind, gaat je telefoon af. En alleen al het ‘heeeel even checken of het niet belangrijk is’ verstoort het moment.

Jouw aandacht is verdwenen en je kind gaat weer iets anders doen. Weg moment!

Wil je bewuster kunnen genieten van de momenten met je kids of partner, of natuurlijk van een stiltemoment, of een wanneer je in de flow zit op werk? Zorg er dan voor dat de buitenwereld dit moment niet kan verstoren. Zet die telefoon op stil!

3. Ga de natuur in

Een bewuster leven leiden, waarbij je meer in het moment leeft, begint met rust vinden. Rust om te luisteren en te kijken. Om na te denken en uit te voeren. Maar die rust vind je zelden in de hectiek die thuis heerst. Of de drukte van de stad.

Ga daarom de natuur in. Wandel, luister naar de vogels en beesten. Kijk om je heen en sta weer eens stil bij een boom om in je geheugen te graven naar de biologielessen van vroeger en te kijken of je het type boom kunt herkennen aan de blaadjes.

Heb je het een aantal keren alleen gedaan? Neem dan eens je kids en/of partner mee op deze zelfde manier. Grote kans dat je weer nieuwe dingen ontdekt door hun ogen.

4. Sta stil bij de vraag ‘Wat wil ik?’

Wanneer jij je dag begint met jezelf de vraag te stellen ‘wat wil ik?’ is de kans groot dat je deze wens waar kan maken. Stel dus je doel voor de dag en geef niet op tot het je is gelukt.

Een oude Hindoestaanse filosofie stelt ook:
“Je bent wat je diepe, bezielende wens is.
Zoals je wens is, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn.
Zoals je daden zijn, zal je lot zijn.” – Brihadaranyaka Upanishad IV 4.5

5. Weer negatieve energie uit je leven

Je kunt je misschien wel voorstellen dat negatieve invloeden van buitenaf je energie enorm kunnen verstoren. Je raakt afgeleid van je doel en komt makkelijk in een neerwaardse spiraal terecht wanneer je deze factoren toelaat.

Stel je dus een stoplicht voor en zet hem op rood wanneer je negativiteit aan voelt komen. Niets of niemand mag jouw mood kunnen verstoren.

6. Let it goooo

Voor velen is Frozen een inspiratiebron geweest voor een nieuwe mantra; ‘let it go!

Wanneer je te veel blijft leven in oude gebeurtenissen, zal dat je afleiden van het huidige moment. Probeer maar eens in het moment te leven wanneer je blijft malen over die oude confrontatie met je partner/moeder/collega.

Laat het los. Het is geweest en het is nu tijd voor het heden.

Heb jij zelf ook tips? Dan zijn wij daar natuurlijk erg benieuwd naar. Deel jouw tips en tricks onder de Facebook-post van dit stuk en wie weet zie jij jouw tip binnenkort voorbijkomen op de site.

Meer lezen over een mindful leven leiden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme