Communiceren met je baby, dat kan met deze babygebaren

Opvoeden Demi de Boer 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe leuk zou het zijn als je al kunt communiceren met je baby voordat hij kan praten? Nou, dat kan! Met een paar simpele gebaren uit de Nederlandse gebarentaal, kun jij communiceren met je baby. Dit wordt ook wel babygebaren genoemd.

Hoe werkt dat nou precies? Eigenlijk is het heel simpel! Terwijl je praat, maak je de babygebaren erbij. Je blijft dus hetzelfde tegen je baby praten, je voegt alleen nieuwe gebaren toe. Net als met praten, zal de baby de gebaren ook van je na gaan doen. Dit zorgt ervoor dat hij aan de hand van gebaren, zijn behoeftes en gevoelens aan je kan laten weten. En dat vinden baby’s fijn, zij willen zich namelijk al op vroege leeftijd uiten.

Wat zijn de voordelen van babygebaren?

Er zitten genoeg voordelen aan het leren van babygebaren voor de communicatie met je baby. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Door babygebaren te gebruiken kunnen jij en je baby elkaar beter begrijpen dan door alleen “de taal van het huilen”. Hierdoor zal de baby minder gefrustreerd raken omdat hij zichzelf nu kan uiten en jij hoeft niet meer met je handen in het haar te zitten omdat je niet weet wat je baby wilt en waarom hij huilt.
  • Ook op latere leeftijd helpt het je kind nog. Zo blijkt dat peuters soms negatief gedrag kunnen vertonen omdat zij hun behoeftes niet goed kunnen uiten. Door het leren van gebaren kunnen zij dit als hulpmiddel gebruiken in hun uitingen en dit zorgt voor minder negatief gedrag en een betere communicatie.
  • Je zou het misschien niet verwachten, maar door babygebaren te gebruiken leren kinderen eerder praten. Omdat zij sneller begrijpen dat woorden en gebaren gekoppeld kunnen worden aan acties. Daarbij blijkt het ook dat zij door middel van babygebaren al hebben geleerd dat hetzelfde woord meer betekenissen kan hebben.
  • Het laatste voordeel is dat je kind op latere leeftijd met slechthorende of dove mensen kunt communiceren. Dit is niet het grootste voordeel, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen!

Jouw eerste gebaren!

Het is aan te raden om te beginnen met een paar simpele gebaren en deze langzaam uit te breiden om je baby te blijven uitdagen tot nieuwe gebaren. We hebben zeven leuke gebaren voor je op een rijtje gezet, dan kun je vast beginnen met oefenen!

1. Eten

2. Drinken

3. Meer

4. Poep

5. Helpen

6. Lief

7. Boek

Waarom gebarentaal aan je kind leren zo leuk kan zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme