De eerste tandjes: wanneer komen ze door en welke tandjes krijgen baby’s?

Baby Wilma Groothuis 22 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Als de eerste tandjes van je kind doorkomen, is dat vaak een bijzonder moment. Een nieuwe mijlpaal is aangebroken, maar er komt ook vaak gehuil of misschien zelfs lichte koorts bij kijken. Wanneer komen die eerste tandjes eigenlijk door? En welke tandjes krijgen baby’s allemaal?

Dit en nog veel meer vertellen we je in dit artikel!

Wanneer eerste tandje?

Het eerste tandje komt bij veel baby’s tussen de vier en zeven maanden, het gemiddelde is rond de zes maanden. Daarna komen bij een baby tot ongeveer zijn derde jaar alle kiezen en tanden door, dan heeft hij zijn melkgebit bij elkaar gespaard. Bij de meeste baby’s is er een vaste volgorde van tanden en kiezen die doorkomen, met als eerste tandjes vaak de centrale snijtanden in de onderkaak.

Maar hoe kan je nu merken dat de eerste tandjes doorbreken bij je baby? Aan onder andere de volgende symptomen kun je dat merken: kwijlen, meer huilen, uitslag om de mond, kauwen op speelgoed en milde koorts. Er zijn nog meer symptomen waaraan je het kan herkennen, in dit artikel lichten we ze één voor één voor je uit.

Wanneer komen welke tanden door?

Na deze centrale snijtanden, volgen vaak de centrale snijtanden in de bovenkaak tussen de acht en twaalf maanden. Daaropvolgend komen de latere snijtanden, zowel in de boven- en de onderkaak, tussen de negen en zestien maanden. Na de latere snijtanden komen in de boven- en onderkaak vaak de eerste kiezen tussen de dertien en negentien maanden.

De tanden die na de eerste kiezen komen, zijn de hoektanden in de boven- en onderkaak, tussen de zestien en 22 maanden. Als laatste komen de tweede kiezen door, ook in allebei de kaken en die komen tussen de twintig en 33 weken. Als bij je kind al deze tanden zijn doorgebroken, is het gebit compleet.

tanden baby
Bron: mondhygiënist.nl

Tips bij doorkomende tanden

Komen de eerste tandjes door bij je baby en heeft hij of zij er last van? Probeer dan de volgende tips eens:

• Koelbijtring

Koop een koelbijtring voor je baby, zodat hij daar lekker op kan bijten. Dit verlicht de pijn, doordat de kou van de bijtring het gevoelige tandvlees verdoofd.

• Koud eten of drinken

De koelte van koud drinken of voedsel zorgt ook voor verlichting van de pijn. Doe bijvoorbeeld koud water in je baby’s fles of pak gekoeld eten uit de koelkast, zoals yoghurt.

• Masseer het tandvlees

Het masseren van het tandvlees kan voor jouw baby ook een vorm van verlichting zijn. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig en kijk hoe je kind erop reageert.

• Dentinox

Als je baby echt veel last heeft, kun je het geneesmiddel dentinox gebruiken. Dit heeft een plaatselijk pijnstillend effect. Je kunt dit kopen bij de drogist of de apotheek, maar lees voor het gebruik wel goed de bijsluiter.

Wanneer beginnen met tandenpoetsen?

Misschien vraag je je af wanneer je dan moet beginnen met het tandenpoetsen bij je baby? Het wordt aangeraden om dat gelijk bij het doorkomen van de eerste tandjes te doen. Tot je baby 2 jaar is, hoef je dit maar één keer per dag te doen, daarna is het advies om het twee keer per dag te doen.

Hoewel de eerste tandjes dus tussen de vier en zeven maanden doorkomen, groeien deze al bij jouw baby tijdens je zwangerschap. Onder het tandvlees van je baby wordt namelijk het melkgebit gevormd, maar je ziet ze dus pas gemiddeld rond de zes maanden na de geboorte.

Hoelang duurt het voor een tand is doorgebroken?

Als je baby pijn heeft door een doorkomende tand of kies, is dat natuurlijk niet prettig om te zien en te horen. Gemiddeld genomen duurt het twee dagen totdat een tand door het tandvlees heen is en dat is ook de tijd dat je baby de meeste pijn heeft. Bij een kies of hoektand kan dit langer duren en daarnaast kan het ook pijnlijker zijn, omdat deze groter zijn dan een gewone tand.

Baby’s krijgen koorts door doorkomende tandjes: de grootste mythes op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme