Dewi (34) is extreem bezorgd: ‘Ik ben altijd bang dat mijn kinderen iets overkomt’

Ouderschap Laura Saija 9 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dewi is moeder van twee kinderen en is extreem bezorgd. Eigenlijk laat ze niemand oppassen of überhaupt haar baby vasthouden. “Ik gaf mijn ouders een boekwerk met regels mee. Hierin stond bijvoorbeeld beschreven hoe klein de stukjes brood voor Bo gesneden moeten worden, zodat ze niet stikt tijdens het eten.

“Het begon eigenlijk al toen mijn jongste zoon Levi werd geboren. Ik wilde eigenlijk niet dat anderen hem vasthielden en ik vertrouwde niemand meer. Ik durfde bijvoorbeeld geen dutje te doen terwijl de kraamverzorgster op de baby lette. Je weet maar nooit wat voor iemand je in huis hebt, straks zou ze mijn baby wat aandoen.

Bezorgd

Eigenlijk bleef ik daarna heel voorzichtig en selectief met wie mijn baby vast mocht houden. Als er vrienden of familieleden langskwamen, vroeg ik eerst of ze geen griep, verkoudheid of koortslip hadden. Ik wilde niemand in de buurt hebben met een ziekte. Visite die aan het kuchen was, kreeg onmiddellijk een mondkapje van mij.

Twee jaar na de geboorte van Levi, kregen we een dochter Bo. Ook met Bo was ik ontzettend voorzichtig. Ik nam geen enkel risico met mijn kersverse dochter. In de kraamweek mocht helemaal niemand langskomen. De kraamverzorgster moest elke dag een coronatest doen als ze binnenkwam.

Dierbaarste bezit

Mijn twee kinderen zijn mijn dierbaarste bezit en het liefst ben ik zo veel mogelijk bij ze. Ze gaan ook niet naar de kinderopvang, want ik ben fulltime mama. Ook hebben de kinderen, die nu inmiddels drie en één zijn, nog nooit ergens gelogeerd. Ik durf simpelweg de zorg niet over te dragen aan anderen.

Vorige maand hadden mijn man Robin en ik een bruiloft van hele goede vrienden. Het leek Robin heel fijn om samen met mij daarheen te gaan en de kinderen een keer een dag naar mijn ouders te brengen. Op zich een goed plan, maar het gevoel dat de kinderen iets zou overkomen, hield me in zijn greep. Ik was hier maanden van tevoren al over in de stress.

Regels

Uiteindelijk heb ik op de dag van de bruiloft aan mijn ouders een boekwerk met regels meegegeven. Hierin stond bijvoorbeeld beschreven hoe klein de stukjes brood voor Bo gesneden moeten worden, zodat ze niet stikt tijdens het eten. Ook stond er in dat Levi wel op de schommel mag zitten, maar hij mag niet geduwd worden. Bo mag niet in een straal van tien meter bij een schommel in de buurt komen.

Ook heb ik expres geen stepjes of loopfiets meegegeven aan mijn ouders, want ik ben bang dat ze iets overkomt op straat. Mijn ouders mochten de kinderen het liefst niet op straat vervoeren, maar als het dan echt nodig was in de kinderwagen of in de auto.

Bang voor de basisschool

De bruiloft was een mooie dag, maar ik was enorm bezorgd over mijn kinderen. De hele dag vroeg ik aan mijn moeder hoe het ging en als ze niet meteen reageerde, raakte ik in paniek. Uiteindelijk haalden we de kinderen om 20.00 uur op, vlak na het diner.

Ik zou heel graag een derde kind willen, maar omdat ik de zorg aan niemand toevertrouw ben ik bang dat het mij dan teveel wordt. Ik zie er nu al tegenop dat Levi volgend jaar naar de basisschool gaat. Gelukkig mag je ze het eerste jaar nog regelmatig thuishouden.

Ben jij een overbezorgde ouder? Dit zijn de negatieve gevolgen voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen