Dilemma: ‘Ik wil thuis bevallen, maar mijn man wil naar het ziekenhuis’

Persoonlijk Wilma Groothuis 9 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anna (28) haar dilemma voor: “Ik wil thuis bevallen, maar mijn man wil naar het ziekenhuis. Wat moet ik doen?”

“Ik ben nu zes maanden zwanger, mijn man en ik verwachten over drie maanden ons tweede kindje. We zijn hartstikke gelukkig, we kijken er enorm naar uit om straks met z’n vieren te zijn. Ons eerste kindje is bijna 2 jaar en we hadden ons geen liever en rustiger kind kunnen wensen. Zeker nu, tijdens mijn zwangerschap, is dat heel fijn, want je had ook je handen vol kunnen hebben aan een peuter.

Fantaseren

Ik voel me best goed tijdens deze zwangerschap. Ik had de eerste drie maanden veel last van misselijkheid, maar de laatste maanden voel ik me een stuk beter en kon ik er ook echt van genieten. Mijn man en ik fantaseren al steeds meer over hoe het straks zal zijn met z’n viertjes, maar dat begint allemaal natuurlijk bij de bevalling. En daarover hebben we een discussiepuntje.

Ik wil deze keer namelijk heel graag thuis bevallen. De eerste keer beviel ik in het ziekenhuis, dat was ook mijn eigen keuze. Ik vond dat wel prettig, het is toch de eerste keer en dan wil je in goede handen zijn. Ik kijk positief terug op mijn bevalling, maar het lijkt me heel fijn om deze keer thuis te bevallen, in mijn eigen omgeving en mijn eigen bubbel. Daar voel ik me vertrouwd en veilig bij.

Discussie

Alleen mijn man denkt hier niet hetzelfde over. Hij wil graag dat ik ga bevallen in het ziekenhuis, omdat we daar alles bij de hand hebben en er genoeg mensen om ons heen zijn om ons te helpen als dat nodig is. Ik snap dat op zich wel, maar ik heb ook vertrouwen in de kennis van de verloskundige mocht er toch opeens iets aan de hand zijn. We kunnen dan altijd nog naar het ziekenhuis gaan.

We hebben hier al een paar keer een discussie over gehad en we komen er tot nu toe niet uit. Mijn man zegt dat er tijdens de bevalling nog van alles kan gebeuren, dat er complicaties kunnen optreden waarvoor je in het ziekenhuis moet zijn. Dat snap ik wel, maar om daar al op voorhand vanuit te gaan, vind ik overdreven. Misschien ben ik te nuchter hiervoor, maar ik zie niet zo snel het probleem.

Dilemma

Ik snap dat er vlak voor een bevalling nog van alles kan gebeuren en dat een thuisbevalling lang niet altijd mogelijk is, daar ben ik me heus bewust van. Maar dit gaat dan ook puur om de vraag als we wel de keuze hebben voor de plaats van de bevalling. Moet ik dan naar mijn man luisteren en kiezen voor een ziekenhuisbevalling of gaan voor wat ik zelf wil, namelijk een thuisbevalling?”

Dilemma: ‘Zal ik na HG in mijn vorige zwangerschap wel voor een tweede gaan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme