Dilemma: ‘Kan ik mijn kind in de auto laten tijdens het boodschappen doen?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 10 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anna (30) haar dilemma voor: “Kan ik mijn kind in de auto laten tijdens het boodschappen doen?”

“Als ik boodschappen doe, neem ik vaak mijn dochter Sara (2) mee. Mijn man komt later terug van zijn werk dan ik, waardoor ik vaak degene ben die na mijn werk de boodschappen doet. Helemaal prima en ik vind het super gezellig met Sara, het is echt even een momentje van ons samen. Het is ook leuk om te zien dat ze steeds meer dingen herkent in de supermarkt, toch merk ik dat het boodschappen doen steeds langer duurt als ik haar meeneem. Logisch, met een klein kind duurt het nou eenmaal langer, alleen gaat het nu wel echt een stuk langzamer dan voorheen.

Helpen met producten pakken

Na een werkdag ben ik vaak moe en wil ik het liefst de boodschappen even snel halen, zodat we naar huis kunnen om te koken. Tegenwoordig merk ik dat het steeds langer duurt voor we de winkel weer uit zijn. Sara is een enthousiast en nieuwsgierig meisje en vindt de supermarkt blijkbaar erg interessant. Ze ziet altijd wel iets dat ze leuk, mooi of grappig vindt of ze wil mij helpen met producten pakken. Heel lief, maar het duurt daardoor wel drie keer zo lang dan wanneer ik het zelf doe. Ik vertelde dit laatst aan een vriendin van mij en zij zei toen dat zij haar kind gewoon in de auto laat tijdens het boodschappen doen.

Weer sneller thuis

In eerste instantie schrok ik toen ik dat hoorde. Je laat je kind toch niet alleen in de auto zitten, zeker als je er geen zicht meer op hebt? Mijn vriendin vond dat onzin: ‘Wat kan er gebeuren?’, vroeg ze. De boodschappen halen gaat nu een stuk sneller bij haar. Hoewel ik er eerst niet aan moest denken, denk ik er nu toch wel serieus over na. Diep van binnen lijkt het mij fijn als het allemaal wat sneller gaat, zodat we sneller thuis zijn en we ook nog wat aan de avond hebben. Maar ik twijfel nog heel erg. Stel dat er wat met Sara gebeurt? Dat zal ik mezelf nooit vergeven. Of dat ze bang is als ik haar alleen laat en de hele tijd huilt? Dan laat ik haar ook niet met een gerust hart achter.

Dochter in de auto laten?

Aan de andere kant ben ik niet zo lang weg, want de boodschappenlijst is vaak niet lang. Ik weet precies waar alles ligt en ben heel snel weer bij haar terug. Toch vind ik het een lastig dilemma: neem ik mijn dochter mee de winkel in of laat ik haar in de auto tijdens het boodschappen doen? Ik weet het gewoon niet, ik vind het een moeilijke keuze.”

5x tips om je auto veiliger te maken als je rijdt met je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme