Dilemma: ‘Kan ik van mijn partner verlangen dat hij langer verlof opneemt?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 11 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Jill (27) haar dilemma voor: “Kan ik van mijn partner verlangen dat hij langer verlof opneemt?”

“Mijn vriend en ik verwachten ons eerste kindje. We zijn dolgelukkig en kunnen niet wachten tot het zo ver is. We zijn druk bezig met alle voorbereidingen en gelukkig zitten we vaak samen op één lijn als het gaat om het nemen van beslissingen. Toch is er nu een dingetje waar we het niet met elkaar over eens zijn en dat is het verlof van mijn vriend.

Eén week verlof

Mijn vriend wil één week verlof opnemen na de bevalling. De rest van zijn verlof wil hij daarna voor een langere periode inzetten, dus dat hij steeds een dag in de week verlof opneemt. Alleen ik vind één week na de bevalling erg kort. Ik zou het juist fijn vinden als we de eerste periode echt samen als een gezinnetje ons nieuwe leven kunnen beginnen en we echt even samen zijn om alles te ontdekken.

Ik vind het nogal wat om na een week al het grootste gedeelte van de dag alleen op te moeten pakken. Juist in die eerste weken moet je nog zoveel leren, is alles nog onwennig en kan het gewoon heel pittig zijn. Ik denk dat je dan juist veel steun van elkaar nodig hebt en dat het fijn is om het allemaal samen te ontdekken. Ook zijn die eerste weken enorm van belang voor de hechting van ons kindje.

Drie weken vrij

Ik zou het dan ook prettig vinden als mijn vriend minimaal drie weken vrij neemt. Hij heeft tegenwoordig recht op zoveel meer verlof dan de partners vroeger hadden, waarom zou je het dan niet benutten? Als ik dat tegen mijn vriend zeg, dan zegt hij dat hij gewoon niet zolang weg wil blijven van zijn werk. Hij moet er niet aan denken om al die tijd thuis te zitten.

En hij vindt het juist positief dat hij daarna een veel langere periode één dag in de week verlof op kan nemen. Daar hebben we volgens hem veel meer aan. Ik snap dat op zich wel, maar dat hij niet begrijpt dat de periode na de bevalling ook erg belangrijk is, vind ik best vervelend. Hij zegt dat er dan genoeg mensen zijn die willen helpen als hij weer aan het werk is, zoals onze ouders en andere familieleden.

Zijn keuze?

Dat weet ik wel en ik vind het ook hartstikke lief dat zij allemaal zo voor ons klaar zouden staan, maar in mijn ogen is dat gewoon niet nodig, omdat mijn vriend best wat langer verlof op kan nemen. Maar ik snap ook wel dat het zijn verlof is en dus ook zijn keuze hoeveel hij daarvan opneemt na de bevalling. En misschien zie ik ook teveel beren op de weg en maak ik me druk om niks.

Maar ik blijf er een beetje een vervelend gevoel aan overhouden. Ik zit nu dus met een dilemma: kan ik van mijn man verwachten dat hij langer verlof opneemt, omdat ik dat fijn zou vinden? Of moet ik gewoon accepteren dat hij maar één week verlof wil, omdat het zijn eigen keuze is? Ik hoor graag wat anderen hiervan vinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen