Een luier of luierbroekje voor je baby? Dit zijn de verschillen

Dreumes Julia van Buuren 11 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Je kind verschonen is voor de meeste ouders niet de meest favoriete bezigheid. Desalniettemin moet je dit vaak genoeg doen en een goede luier is dan essentieel. Waar kies jij voor: een gewone luier of een luierbroekje?

Gewone luiers

Een gewone luier absorbeert de plas en poep van jouw kindje. De luier maak je met twee plakstrips aan de voorkant vast. Er zijn verschillende maten luiers, dit begint vaak bij maat 0, voor baby’s tot en met 2,5 kilo (premature baby’s) tot en met maat 8, voor kinderen van 17 kilo of meer (drie jaar en ouder).

Gevoelige navel

Vooral bij jonge baby’s is een gewone luier ideaal omdat ze nog een gevoeligere navel hebben. Een gewone luier beschermt beter tegen wrijving en is daarom erg geschikt. Ook kun je je baby met deze luiers het makkelijkst liggend verschonen, iets wat bij newborns natuurlijk ook de enige mogelijke manier is.

Luierbroekjes

Luierbroekjes zijn precies wat de naam al doet vermoeden, luiers maar dan zonder plakstrips en in de vorm van een broekje. Ze hebben een rekbare tailleband en zijn ook in verschillende maten te verkrijgen, vaak al vanaf maat 3, voor kinderen van 6 tot en met 11 kilo.

Vanaf wanneer een luierbroekje?

Veel ouders kiezen voor luierbroekjes als ze beginnen met zindelijkheidstraining. Toch kun je al veel eerder overstappen. Ben je geen held met het vastplakken van gewone luiers of vind je het te veel gedoe? Dan kun je, zodra de geschikte maat voor je kindje beschikbaar is, al helemaal of gedeeltelijk overstappen op luierbroekjes.

Voordelen van een luierbroekje

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een luierbroekje. Dit zijn er een aantal:

1. Makkelijk en snel

Luierbroekjes zijn makkelijk aan en uit te trekken. Zeker voor kinderen die bewegelijk zijn en niet stil kunnen liggen is een luierbroekje ideaal. Je kindje kan namelijk staan en het verschonen is binnen no-time gepiept. En nog een groot pluspunt: je hebt zelfs geen aankleedkussen nodig.

2. Veel bewegingsruimte

Een luierbroekje geef je kind veel meer bewegingsruimte dan een luier met plakstrips. Ook weet je zeker dat de luier niet kan losschieten, wat wel een groot gevaar is met een gewone luier, zeker met een bewegelijke dreumes.

3. Zindelijkheidstraining

Luierbroekjes kunnen helpen bij zindelijkheidstraining. Omdat je kindje zelf zijn broekje aan en uit kan trekken wanneer er een bezoekje wordt gebracht aan de wc, wordt hij of zij steeds zelfstandiger. Zo komt de zindelijkheid steeds een stapje dichterbij.

Nadelen van een luierbroekje

Uiteraard zijn er naast de voordelen ook nadelen, want een luierbroekje is niet voor iedereen weggelegd.

1. Duurder

Luierbroekjes zijn vaak wat duurder dan gewone luiers. Mocht je het niet zo breed hebben dan is het begrijpelijk dat de keuze voor gewone luiers of eventueel wasbare luiers snel is gemaakt.

2. Niet de juiste maat

Het voordeel aan gewone luiers is dat je ze zo kunt vastplakken dat de luiers perfect op het lichaam van je kindje aansluit. Dit is met een luierbroekje alleen niet mogelijk. Zeker wanneer je kindje tenger gebouwd is kan dit ervoor zorgen dat het broekje niet helemaal goed past.

3. Minder absorberend

Sommige luierbroekjes absorberen minder goed dan gewone luiers. Daarnaast is het een grotere uitdaging om een goed gevulde poepluier uit te trekken, want deze maak je niet aan de voorkant los maar moet via de benen worden uitgetrokken. Challenge accepted?

Opgebiecht… ‘Ik laat mijn dreumes vaak te lang in zijn poepluier lopen’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen