Dilemma: ‘Zal ik een logopedist inschakelen nu mijn zoon van bijna 3 nog amper praat?’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 17 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Demi (32) haar dilemma voor: “Zal ik een logopedist inschakelen nu mijn zoon van bijna 3 nog amper praat?”

“Ik ben ontzettend trots op mijn zoon Louis van bijna drie. Hij is lief, luistert goed en is dol op spelletjes. Het enige waar hij niet dol op is, is praten. Hij praat namelijk bijna niet. Het enige wat hij kan, is tellen tot drie en ja, nee, papa en mama zeggen.

Groot verschil met leeftijdsgenoten

Als ik hem vergelijk met kinderen van vriendinnen van dezelfde leeftijd, dan zie ik een groot verschil. Zij maken allemaal al hele zinnen, kunnen minimaal tot tien tellen en weten alle kleuren al. Louis kan dat allemaal nog niet.

Hulp van logopedist inschakelen of niet?

Door het zien van het grote verschil tussen Louis en de kinderen van mijn vriendinnen, vraag ik me af of Louis gewoon een laatbloeier is, of dat er iets mis is met hem. Ik twijfel dan ook of ik hulp van een logopedist moet inschakelen of niet. Een logopedist kan kinderen natuurlijk helpen bij het leren praten en het beter uitspreken van woorden, maar ik wil mijn zoon ook niet direct een stempel opplakken. Misschien is hij wel gewoon echt een beetje laat.

Wisselende meningen

De ene dag weet ik zeker dat ik een logopedist wil inschakelen, de andere dag wil ik het liever nog even een paar maanden aankijken. Mijn partner, ouders en vriendinnen zeggen dat Louis gewoon wat meer tijd nodig heeft en dat ik niet zo erg moet stressen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat te doen?

Ik ben benieuwd wat andere ouders zouden doen als een kind van bijna drie op ongeveer tien woorden na, nog niets zegt. Hulp inschakelen of toch het kind nog wat meer tijd geven? Ik weet als moeder niet waar ik goed aan doe en twijfel dan ook erg.”

Zaria (24): ‘Mijn vriendinnen zien mij niet meer staan sinds ik moeder ben’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme