Dilemma: ‘Moet ik nu ik zwanger ben doorgaan met mijn intensieve sportprogramma?’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lieke (32) haar dilemma voor: “Moet ik nu ik zwanger ben doorgaan met mijn intensieve sportprogramma?”

“Al een jaar lang ben ik intensief aan het sporten. Daardoor ben ik maar liefst 20 kilo verloren. Ik ben ontzettend trots op mezelf. Dit heb ik alleen maar kunnen bereiken door veel te trainen. Het was dan ook even schrikken toen ik vorige maand een positieve zwangerschapstest in mijn handen had. Niet alleen zou mijn lichaam weer gaan veranderen, ook zou ik misschien mijn intensieve sportprogramma moeten aanpassen en daar heb ik het moeilijk mee.

Tweede thuis

Het laatste jaar noem ik de sportschool mijn tweede thuis. Als ik niet thuis of aan het werk ben, dan ben ik daar te vinden. Ik ben er zeker vijf of zes keer in de week. Inmiddels heb ik mijn zwangerschap een plekje kunnen geven, maar zit ik nog wel met een moeilijk dilemma. Natuurlijk wil ik het beste voor mijn kind en lichaam, dus daarom vraag ik mij af of ik wel door kan gaan met dit intensieve sportprogramma. Een combinatie van kracht en cardio en dat vijf of zes keer in de week voor minimaal twee tot drie uur, dat is aardig wat. Nu voel ik mij nog goed en heb ik nog geen buik, maar dat zal niet lang meer duren en wat dan?

Rustiger aan

Op het moment dat ik mijn vriend vertelde dat ik zwanger was, vond hij direct dat ik het rustiger aan moest doen met sporten. Sterker nog, hij vond eigenlijk dat ik gelijk moest stoppen met mijn intensieve sportprogramma. Dat kon nooit goed zijn, niet voor mij en niet voor onze baby. Hij zei dat ik beter gewoon kon gaan wandelen en af en toe fietsen, in plaats van het intensieve sportprogramma inclusief krachttraining wat ik nu doe.

Dilemma

Ik weet niet wat ik moet doen. Moet ik stoppen met mijn intensieve sportprogramma nu ik zwanger ben? Of zal ik gewoon lekker doorgaan tot mijn lichaam ‘stop’ zegt. Ik ben benieuwd hoe andere vrouwen die graag en veel sporten dat hebben gedaan tijdens hun zwangerschap.”

Dilemma: ‘Zal ik na de bevalling doorgaan met nachtdiensten op mijn werk?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen