Deze Disney klassiekers worden vanwege ethische redenen bijna onvindbaar

Kinderen Sophie Nortier 27 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Disney+ zorgt ervoor dat films als Dombo, De Aristokatten en Peter Pan straks bijna onvindbaar worden voor jonge kids, vanwege de racistische elementen in de films.

De kids lekker achter een filmpje zetten, of met het hele gezin op de bank een lekkere film kijken met een grote bak popcorn. Iets waar Disneyfilms altijd uitermate geschikt voor zijn, want jong of oud, iedereen is er gek op.

Klassiekers uit de Disney+ collectie

Toch missen we inmiddels een aantal klassiekers uit de collectie. Of althans, ze zijn er wel, maar dan moet je wel heel goed zoeken. De streamingdienst Disney+ heeft ze namelijk uit de kinderafdeling gehaald en voor de volwassenaccounts zo diep verstopt dat je ze niet zomaar tegenkomt.

Racisme in Disneyfilms

De reden hiervoor is dat films als Dombo, De Aristokatten en Peter Pan racistische elementen bevatten. In de tijd dat ze gemaakt werden deze nog als ‘normaal’ werden beschouwd. Maar (gelukkig!) is de maatschappij inmiddels wat verder ontwikkeld en zien we in dat dit soort vertekende beelden echt niet kunnen.

In eerste instantie erkende Disney al dat deze racistische elementen niet meer van deze tijd zijn en plaatste ze een disclaimer aan het begin van de betreffende films. Maar nu hebben ze er toch voor gekozen om een stap verder te gaan.

Wie deze films per se toch wil bekijken moet goed zoeken. Heb je het gevonden dan moet je de leeftijd van de kijkende kinderen verifiëren en krijg je een waarschuwing over de ‘negatieve voorstelling en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen’.

Stap in de goede richting

Wat ons betreft is dit een stap in de goede richting. Natuurlijk valt er wat te zeggen voor het sentiment dat je mist wanneer dit soort films verdwijnen, maar de strijd tegen racisme blijft vele malen belangrijker.

Zelfs als de beelden wellicht niet als schokkend worden ervaren, en in de ogen van volwassenen nog bij een bepaalde tijd horen, is het goed om te onthouden dat kinderen dit relativeringsvermogen niet hebben. Kinderen die al op jonge leeftijd worden blootgesteld aan dit soort beelden zullen deze als normaal gaan zien en realiseren zich niet dat deze karikaturen kwetsend zijn voor bepaalde groepen in de samenleving.

Meer lezen over wat jij kunt doen tegen racisme?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Filmtotaal

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen