Mood swings? 6 manieren om je stemmingswisselingen aan te pakken

Gezondheid Eva ten Wolde 23 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Op het ene moment voel je je on top of the world, maar op het andere moment zit je diep in de put. Herkenbaar gevoel? Dít helpt tegen die stomvervelende stemmingswisselingen.

Dít is wat helpt tegen stemmingswisselingen

1. Breng structuur aan in je leven

Als je vaak last hebt van mood swings, is het belangrijk om meer structuur en stabiliteit in je leven te brengen. Dit houdt in dat je op dezelfde tijdstippen naar bed gaat en opstaat, maar ook tijd maakt voor vaste ontspanmomentjes – zoals een koffiedate met een vriendin.

Door meer structuur in je leven te brengen, krijg je steeds meer het gevoel dat jij weer de controle hebt.

Blij van eten? 4 voedingsstoffen voor een betere stemming

2. Probeer cafeïne, suiker en alcohol te vermijden

Minder cafeïne en suiker nuttigen, helpt tegen stemmingswisselingen. Cafeïne en suiker zorgen namelijk niet alleen voor een flinke energieboost, maar óók voor een daaropvolgende dip.

Daarnaast is alcohol een grote boosdoener als het om stemmingswisselingen gaat. Een drankje geeft je in eerste instantie een prettig gevoel, maar zodra de alcohol is uitgewerkt, kan je stemming 180 graden omslaan.

3. Ga regelmatig sporten

Beweging is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar óók voor je geestelijke gezondheid. Als je sport, maakt je lichaam namelijk endorfine, serotonine en dopamine aan. Deze feel-good-stofjes geven je een gelukzalig gevoel en trekken je binnen no-time weer uit de put.

De Gezondheidsraad geeft het advies om je minstens 2,5 uur per week matig intensief in te spannen. En dan hoef je jezelf niet meteen af te matten in de sportschool, want met wandelen of fietsen kom je er ook al.

Heb je regelmatig last van angst- of paniekgevoelens? Dan kan dit PMS zijn

4. Zorg voor een goede nachtrust

Wist je dat vermoeidheid stemmingswisselingen kan triggeren? Als je slecht hebt geslapen, ben je een stuk prikkelbaarder en daardoor heb je eerder last van mood swings. 

Dus: een goede nachtrust helpt tegen stemmingswisselingen. De Raad voor Volksgezondheid geeft dan ook het advies om ongeveer 7 à 9 uur per nacht te slapen.

5. Start met een gezond dieet

Als het om stemmingswisselingen gaat, kunnen gezonde voeding en een regelmatig eetpatroon voor een wereld van verschil zorgen.

Je moet vooral proberen om snelle koolhydraten te vermijden. En daarvoor moet je een aantal guilty pleasures links laten liggen, zoals frisdrank, snoep, ijs en koekjes. De snelle koolhydraten zorgen namelijk voor flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel – en daarmee óók je humeur.

6. Lucht je hart

Je hart luchten bij vrienden of familie helpt ook bij stemmingswisselingen. De mensen die dichtbij je staan, kunnen je vaak helpen om je hoofd koel te houden.

En als de stemmingswisselingen zo heftig zijn dat ze je geluk in de weg staan, is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen.

Geen zin in seks? Zó kom je toch in de stemming om het bed in te duiken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme