Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Kinderen 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Donormelk: zo werkt het doneren van moedermelk

Moeders die niet genoeg moedermelk aanmaken hebben nog altijd de optie om moedermelk van andere moeders aan hun baby te geven: dat is donormelk. Wij zetten alles wat je wil weten over donormelk voor je op een rij.

Zo gaat het doneren van moedermelk in zijn werk.

Moedermelk doneren

Met donormelk bedoelen we afgekolfde moedermelk van een andere moeder. Soms kan een baby niet goed gevoed worden aan de borst van zijn eigen moeder, of heeft de moeder niet genoeg moedermelk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft moedermelk de voorkeur boven flesvoeding, dus zou donormelk een optie B zijn. Moedermelk bevat namelijk antistoffen die kunstvoeding niet bevat.

In Nederland is in 2011 de Nederlandse Moedermelkbank heropend, die zich bevindt in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Premature kinderen van wie de moeder zelf niet genoeg kan kolven, krijgen deze donormelk. Baby’s die op tijd zijn geboren en gezond zijn komen niet in aanmerking voor deze donormelk. Voor die kinderen is er een ander netwerk opgericht om moeders met elkaar in contact te brengen voor het geven en ontvangen van donormelk. Dat gaat via MoM&e.

Donormelk ontvangen

Jij en je baby komen via de Nederlandse Moedermelkbank in aanmerking voor donormelk als jij medicatie gebruikt die niet samengaat met het voeden, een borstoperatie hebt gehad, niet voldoende melkproductie hebt of te weinig klierweefsel hebt.

Of, als je baby:

  • Prematuur is
  • Groeiachterstand heeft
  • Bijvoeding nodig heeft
  • Voedselintolerantie heeft
  • Nieruitval heeft
  • Een onvermogen heeft om sommige voedingsstoffen op te nemen
  • Ziekten of afwijkingen in de maag of darmen heeft

Voorwaarden om moedermelk te doneren

Heb je zelf een rijke melkproductie of overproductie? Dan overweeg je wellicht die moedermelk af te kolven en te doneren. Je moet dan wel een een aantal voorwaarden voldoen. Voor de Moedermelkbank wordt je vooraf gescreend en getest: zij nemen geen vooraf gekolfde moedermelkvoorraden aan. Bij MoM&e mag je vooraf gekolfde voorraden moedermelk aanbieden, je wordt dan achteraf gescreend.

Bij de screening wordt je dan met een bloedtest gecheckt op ziektes als Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Syfilis, CMV en een transaminase screening. Als dat allemaal goed zit en je nergens positief op bent getest, kom je in aanmerking om te doneren als je:

  • Niet rookt
  • Niet regelmatig alcohol drinkt
  • Niet regelmatig medicatie gebruikt
  • Geen drugs gebruikt
  • Een stabiele melkproductie hebt

Als je ziek wordt of koorts hebt, of iemand uit jouw gezin, mag je tijdelijk geen moedermelk doneren. Ook als je mastitis, gastro-enteritis, candida of herpes oploopt, of medicijnen gaat gebruiken, mag je tijdelijk geen melk doneren. Hetzelfde geldt als je een bloedtransfusie of orgaantransplantatie krijgt.

Moeite met kolven? 5 manieren om het toeschietreflex op te wekken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme