Deskundige aan het woord: ‘Met het woord ‘DRAAG’ weet je meteen of je baby goed in de draagzak zit’

Baby Laurien Bleeker 20 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Geborgenheid geven aan je (pasgeboren) baby doe je door een draagzak te gebruiken. Zo heb jij je armen vrij terwijl je kindje jouw dichtbij heeft en andersom natuurlijk ook. Die nabijheid geeft jullie beide een veilig gevoel en je baby kan rustig wennen aan de buitenwereld, zonder al te veel prikkels. Ook vallen baby’s heel makkelijk in slaap in een draagzak, omdat jouw bewegingen, warmte en de geluiden voelen als het wiegen in de baarmoeder. Met deze tips weet je of je baby goed in de draagzak zit.

Voor veel new born moms (en vaders) is het gebruiken van een draagzak best even wennen. Zit de baby wel in de juiste houding en draag ik mijn baby wel goed in de draagzak, zijn vragen die in je op kunnen komen tijdens het dragen.

Gelukkig zijn er een paar handige tips die je kunt lezen over het dragen van je baby in een draagzak.

Pasgeboren baby’s dragen in een draagzak

Een pasgeboren baby trekt de beentjes omhoog wanneer je het optilt onder de armen. Dat is meteen de juiste houding om je baby te dragen. In het begin mogen de beentjes op deze manier tegen je lichaam en onder het stof van de draagzak zitten. Gaat je kindje zich in de draagzak afzetten, dan mag de stof gedragen worden tussen de beentjes door, ter ondersteuning van de billetjes.

Belangrijk is dat de rug van je baby een bolling heeft en dat de knieën hoger zitten dan de billen: dit wordt ook wel de kikkerhouding genoemd. Deze manier van dragen, zorgt voor een natuurlijke houding van de heupen van je baby. De rug moet goed ondersteund zijn, net als het hoofdje en de nek.

Je baby moet vrij kunnen ademen

Verder is het belangrijk dat het gezicht van je baby goed zichtbaar is en dat je kindje dus vrij kan ademen. Je baby zit op de juiste hoogte in de draagzak wanneer je deze een kusje op het hoofd kan geven terwijl je kind bijna op je borst zit.

Met het woord DRAAG check je of je baby goed in de draagzak zit

Karina is draagconsulent bij Ilmaha en laat ons een handige tip weten om te checken of je baby goed in de draagzak zit: “Met het woord ‘DRAAG’ kun je checken of je baby goed zit in je draagzak. De D staat voor dichtbij: kun je makkelijk een kusje geven op het hoofd van je kindje, dan zit deze niet te ver en niet té dichtbij in de draagzak. De R staat voor rechtop: zit je kindje rechtop, maar wel met een bolle rug, in de draagzak? Hangt het niet naar een kant? Dan zit het goed.

De eerste A staat voor ademen. Heeft je kindje genoeg ruimte om te ademen, dan is er geen kans op rebreathing. De tweede A staat voor aansluitend: sluit het materiaal van de draagzak goed aan? Wanneer je bukt, mag het hoofdje van je kindje iets bewegen, maar je mag niet voelen dat het lijfje van je eigen lichaam afkomt. Ten slotte staat de G voor gespreide hurkhouding, oftewel de ergonomische kikkerhouding.”

DRAAG-tip om te checken of je baby goed in de draagzak zit

  • D – dichtbij
  • R – rechtop
  • A – ademen
  • A – aansluitend
  • G – gespreide hurkhouding

Verder is het belangrijk dat het dragen ook voor jou comfortabel voelt. Probeer dan ook verschillende draagzakken uit en ga voor het model dat ergonomisch is en comfortabel draagt.

Hierop wil je letten bij het kiezen van een draagzak voor je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen