De vriend van Lianne (32) stond laveloos op een verjaardag: ‘Ik was die dag uitgerekend’

Persoonlijk Laura Saija 2 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Max, de vriend van Lianne, is altijd een sociale man geweest. Zijn vrienden vindt hij heel belangrijk en dat weet Lianne ook. Ze heeft hem in dat opzicht nooit willen veranderen, maar toch had ze gehoopt dat hij zou veranderen. Vooral als het aankomt op zijn alcoholgebruik.

Alcohol in het weekend

“Normaal heb ik er nooit een probleem mee dat Max graag met zijn vrienden in de kroeg hangt. Eigenlijk begint het vaak al op donderdagavond, dan gaan ze met z’n allen darten met een biertje erbij. Op vrijdagavond gaan ze graag uiteten en ook daar hoort een biertje bij. Zaterdag gaan ze met z’n allen bij elkaar thuis zitten om nog een biertje te drinken.

Ik ken Max zo en zo is hij altijd geweest. Inmiddels hoor ik ook helemaal bij de vriendengroep en ik ga ook graag mee, maar ergens had ik wel gehoopt dat het iets minder zou worden als ik zwanger zou raken.

Kinderwens

Max en ik zijn ruim vijf jaar bij elkaar en we zijn altijd open geweest over onze kinderwens. Toen ik zwanger bleek te zijn, konden we ons geluk ook niet op. Max kijkt er heel erg naar uit om vader te worden.

Dat er echt een baby op komst was, drong bij Max niet helemaal door. Ik moest me sinds ik erachter kwam dat ik zwanger was aanpassen. Zo ben ik gestopt met roken en drinken en let ik erop dat ik dagelijks super gezond eet en genoeg slaap. Alles voor de baby. Max zit nog steeds elke weekend in de kroeg.

Niet meer drinken

Omdat ik zag dat Max zijn leefstijl niet aanpaste, spraken we af dat hij vanaf week 37 geen alcohol meer zou drinken, zodat hij in ieder geval nuchter zou zijn als hij me naar het ziekenhuis moest brengen.

Tot mijn grote verbazing bleef Max in de weekenden gewoon drinken. ‘Wel met mate’, kreeg ik steeds te horen. Dit bleef doorgaan tot mijn uitgerekende datum. Hij had op deze dag een verjaardag van één van zijn beste vrienden. ‘Eén drankje’, riep hij nog toen hij de deur uitliep.

Flinke ruzie

Ik ging niet mee, want daar had ik echt geen behoefte aan met mijn zwangere buik. Ik zat nog best gerust op de bank, totdat één van mijn vriendinnen me stuurde dat Max laveloos in de kroeg stond. Ik kon het niet geloven, hoe kon hij zo stom zijn?

Het was mijn uitgerekende datum, dus de baby kon elk moment komen. Toen Max een paar uur later thuiskwam, hebben we flinke ruzie gehad. Ik wilde hem het liefst de deur uitzetten, maar dan zou ik er helemaal alleen voor staan.

Beeld veranderd

Gelukkig is Max er wel van geschrokken, die week heeft hij niet meer gedronken en onze dochter Suus werd met 41 weken geboren. Het hele voorval heeft mijn beeld over Max wel veranderd. Het had kunnen gebeuren dat hij stomdronken bij de geboorte van onze dochter aanwezig zou zijn, als ze wel op de uitgerekende datum was gekomen.

Ik begrijp niet hoe je als vader zo’n risico kan nemen. Gelukkig zit ik nog op mijn roze wolk en doet Max nu echt zijn best als vader. Ik weet namelijk niet of ik hem dit ooit nog kan vergeven.”

Kun je als man beter geen alcohol drinken voor de bevruchting?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen