Heleen baalt van de striae op haar buik die ze door haar zwangerschap kreeg: ‘Ik voel me lelijk’

Persoonlijk Vera Guldemeester 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Veel vrouwen krijgen striae tijdens een zwangerschap, zo ook Heleen. Heleen is alleen helemaal niet blij met de striae op haar buik. “Ik hou mijn kleding aan bij het zwembad en op het strand”, vertelt ze aan Famme

“Dolblij was ik met mijn zwangerschap. Zeker omdat ik tegelijkertijd met mijn zusje zwanger was. Dit was altijd al onze droom geweest. Toen ik drie maanden zwanger was, zag ik eindelijk een mooi buikje tevoorschijn komen. Ik was zo trots als een pauw. 

Striae op buik

Vanaf de helft van mijn zwangerschap begon mijn buik opeens enorm te groeien. Met vijf maanden had ik zelfs een grotere buik dan mijn zusje, en zij liep drie maanden voor! Volgens de verloskundige had ik gewoon veel vruchtwater en hoefde ik me geen zorgen te maken om de baby. Over de baby maakte ik me op zich geen zorgen, maar over mijn lichaam des te meer. 

Hele buik vol

Ik was zes maanden zwanger toen ik voor de eerste keer een streepje striae op mijn buik zag. Binnen twee weken zat mijn hele buik vol met paarse strepen. Ik kon wel huilen. Ik probeerde de spiegel te ontwijken. De buik waar ik eerder zo trots op was, vond ik nu echt lelijk. 

Beste afleiding

In de laatste drie maanden van de zwangerschap werd de striae alleen maar erger. Ik hoopte dat het na mijn bevalling minder lelijk zou zijn, maar helaas was dat niet het geval. De eerste weken na mijn bevalling had ik de beste afleiding ooit: mijn baby. Het maakte me niet uit hoe ik eruit zag, het enige wat telde was mijn baby. 

Uitgerekte buik met striae

Na een maand wilde ik toch mijzelf eens goed in de spiegel bekijken. Al die tijd probeerde ik het uit te stellen. Het enige wat ik kon zien was de uitgerekte huid van mijn buik, vol met striae. Veel mensen hebben het over hun tijgerstrepen en zijn er trots op. Nou, ik niet. Ik voel me lelijk sinds ik striae heb, daar ga ik niet over liegen. 

Kleding aanhouden

Afgelopen winter stelde mijn man voor om naar Bonaire op vakantie te gaan. Dat eiland stond al heel erg lang op mijn lijstje. Eenmaal daar durfde ik mijn bikini niet meer aan. Zat ik daar met mijn kleding aan bij het zwembad en op het strand. Ik baalde van mezelf en kon daardoor echt niet genieten. Ik hoop ooit dat ik mijn striae nog ga omarmen, maar vooralsnog zit dat er niet in.”

Evas (26) lichaamsbeeld is compleet veranderd, ondanks striae: ‘Ik heb me nog nooit zo sexy gevoeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen