Feit of fabel: kan met één voet op de stoep lopen de bevalling opwekken?

Zwanger Sanne Verweij 10 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zit je dichtbij die 40 weken en ben je klaar met die bolle buik en met de ochtendmisselijkheid? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Curb walking zou moeten helpen de bevalling op te wekken.

Curb walking, is dat je met één voet op de stoep en één voet op de weg loopt, waardoor je schuin gaat lopen. Daarna keer je om en herhaal je dit proces met je andere voet op de stoep. Dit doe je natuurlijk wel in een lege straat, zodat je niet te dicht bij het verkeer in de buurt komt.

Met een voet in de… goot

Het schuine lopen helpt om je bekken te openen en het hoofd van je baby wordt zo geholpen om dichterbij het geboortekanaal te komen. Zo kan de bevalling op natuurlijke wijze op gang gebracht worden, althans dat wordt gedacht. Het enige nadeel is dat je een beetje staat te waggelen als een pinguïn, maar is dat de moeite waard?

Feit of fabel

Er is geen onderzoek gedaan naar het opwekken van de bevalling door het ‘stoeplopen.’ Er is wel onderzocht of wandelen de bevalling op gang helpt te komen. In 2021 deden 102 zwangere vrouwen aan een onderzoek mee, die 40 minuten, vier keer per week wandelden vanaf week 34 van de zwangerschap. Ze bleken sneller een spontaan begin van de bevalling te hebben en hoefden minder snel een inleiding, keizersnede of medische hulp nodig te hebben.

Je lichaam helpen

Het met één voet op de stoep en één voet op de weg lopen, kan je lichaam helpen zich klaar te maken voor de bevalling. Als iemand op het punt staat te bevallen, kan het herpositioneren van de baby helpen om bepaalde hormonen te stimuleren. Het wekt dus niet de bevalling op, maar kan wel helpen je lichaam klaar te maken voor de bevalling. Het helpt ruimte in je bekken te creëren zodat het hoofd van je baby straks naar beneden kan. Als het hoofdje in positie komt, kan je lichaam daarop gaan reageren. Het kan zelfs helpen om weeën regelmatiger te maken als je deze al begint te krijgen.

Op de stoeprand lopen

Het is pas veilig om op stoepranden te gaan lopen als je ten minste 37 weken zwanger bent. Je wil met curb walking de voorbereiding op de bevalling optimaliseren en voor 37 weken is het daar nog te vroeg voor. Daarnaast is het goed om op een rustige plek te lopen als je dit gaat doen en niet te hard van start willen gaan. Iemand hand vasthouden kan helpen als je moeite hebt met evenwicht bijvoorbeeld. Ook erg belangrijk: als het pijn doet of oncomfortabel aanvoelt is het af te raden hiermee door te gaan.

Zelf de bevalling opwekken op deze vijf manieren: feit of fabel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme