Eenzaam of alleen? Het verschil is groter dan je denkt

Mind Valéry de Voijs 8 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De woordjes ‘eenzaam’ en ‘alleen’ worden nogal eens door elkaar gehaald. Je gebruikt ze vaak als synoniem. Maar wat als wij je vertellen dat er wel degelijk onderscheid bestaat tussen alleen zijn en je eenzaam voelen?

Als je relatie net uit is, of je net bent gescheiden, gaat er van alles door je heen. Je lucht je hart bij vrienden en familie. De woorden ‘eenzaam’ en ‘alleen’ zullen sooner or later uit je mond komen en daar is helemaal niets mis mee!

Eenzaam

Toch lijkt er in Nederland een taboe te rusten op het alleen zijn. Zo bestaat volgens schrijfster Saskia Noort de ‘Happy Single’ helemaal niet en volgens psychologen schamen singles zich voor hun status. Waar gaat dit heen? Tijd voor een paar definities:

Je ‘bent’ alleen

Zoals de kop al aangeeft: het is een staat van zijn. Je bent het of je bent het niet. Dit zegt niets over je gevoel daarbij. Als je alleen bent, heb je tijd om eens goed na te denken, tijd om jezelf te ontwikkelen. Ook als er geen mensen om je heen zijn, kun je je prima vermaken. Sterker nog, tijd alleen doorbrengen kan heel nuttig zijn. Laat niemand je wijsmaken dat ‘alleen zijn’ niet goed is, gezelschap kun je altijd opzoeken.

Je ‘voelt’ je eenzaam

Eenzaamheid gaat verder: het is een gemoedstoestand. Zelfs binnen een grote groep mensen kun je je nog eenzaam voelen. Je mist iets, contact, een connectie met iets of iemand. Steeds meer Nederlanders hebben er last van. Zo lees je steeds vaker over ‘anuptafobie’, de angst om alleenstaand of vrijgezel te blijven. Eenzaamheid ontstaat vaak na een een ingrijpende verandering in je leven.

Wat doe je eraan?

Als je niet langer alleen wil zijn, is het belangrijk dat je meer met mensen omgaat. Samen dingen onderneemt. Als je niet langer eenzaam wil zijn, komt daar wat meer bij kijken. In veel gevallen moet je werken aan je zelfvertrouwen, nieuwe mensen ontmoeten en werken aan je mindset. Klagen helpt je niet verder. Het is tijd voor actie!

Gevoelens van eenzaamheid treffen iedereen, het is niets om je voor te schamen. Zelfs jonge moeders kunnen zich na de geboorte van hun kind eenzaam voelen. Gelukkig hebben wij speciaal voor deze mama’s zes slimme tips.

Alleen zijn, eenzaam of fijn? 5 tips om het vooral het laatste te laten zijn.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen