Zo weet je of de eerste tanden écht doorkomen bij je kind (en hoe lang het duurt)

Kinderen Renée 16 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Je herkent het vast nog wel van toen je kind nog een baby was. Na de bevalling zit je eindelijk in een ritme, waarna het overhoop wordt geschopt omdat de eerste tanden doorkomen. Maar hoe weet je of de tanden echt doorkomen en hoe lang duurt het?

Eerste tanden

Kinderarts Dr. Jarrett Patton laat weten dat als de eerste tanden echt doorkomen je dat aan de volgende dingen merkt. Is het tandvlees opgezwollen en kwijlt je baby meer? Dan weet je dat het tijd is. ‘De eerste tanden krijgen kan op ieder moment gebeuren. Gezwollen tandvlees toont echter aan dat het binnen ongeveer een maand gaat gebeuren.’

Wel of niet begonnen?

Sterker nog, als je merkt dat het tandvlees dikker is dan normaal kun je de eerste tanden al binnen enkele weken verwachten. Toch komt het vaak voor dat ouders zich vergissen als ze zien dat hun kind meer kwijlt en met zijn of haar hand in de mond zit. Jarrett Patton: ‘Dit is eigenlijk een normale fase in de ontwikkeling: de orale fase.’

LEES OOK: Bewaar jij de melktanden van je kind voor zijn latere gezondheid?

Signalen dat de eerste tanden doorkomen

Naast het kwijlen en het tandvlees zijn er meer signalen die erop duiden dat de eerste tanden doorkomen. Zo kauwen ze het liefst op alles wat ze in hun mond kunnen stoppen en zitten ze soms zelfs vaak aan hun oren. Sterker nog, als je merkt dat ze meer of juist minder eten en drinken is het ook een teken.

Wanneer komen de eerste tanden?

Omdat ieder kind anders is en de tanden op verschillende momenten doorkomen is het lastig om vast te stellen wanneer je het kunt verwachten. Tussen zes en twaalf maanden kun je in ieder geval de onderste en bovenste snijtanden door zien komen.

Het is daarom even afwachten wanneer de tanden bij jouw kind doorkomen. Als je kind pijn heeft helpt het in ieder geval om zachtjes het tandvlees te masseren, een bijtring of een koud washandje te geven. Het zou in ieder geval niet lang meer moeten duren voordat je iets door ziet komen. Nog even geduld!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme