Op déze leeftijd is een scheiding voor kinderen het zwaarst

Persoonlijk Janne Vogel 15 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Scheiden staat nooit op de planning, al helemáál niet wanneer je samen een kind hebt, maar wanneer de relatie echt breekt is er soms geen andere optie. Een scheiding heeft hoe dan ook effect op je kind, maar zijn leeftijd bepaalt hoe zwaar het ‘m valt.

Op welke leeftijd is het voor je kind extra moeilijk en wat kun je precies verwachten?

Écht jonge kinderen en een scheiding

Volgens kinderpsycholoog Scott Carrol heeft een scheiding op kinderen jonger dan twee jaar eigenlijk geen negatief effect. Natuurlijk zal je kind opgroeien met gescheiden ouders, maar hij zal niet beter weten. Vanaf twee jaar onthouden kinderen al dingen en merken ze de veranderingen wél, vooral op emotioneel vlak. Een van de mensen waaraan je kind is gehecht, is opeens niet meer thuis, niet meer constant in de buurt. Ook al zal je kind nog niet precies begrijpen wat er gaande is, het doet van binnen wel degelijk iets met hem.

3+

Nadat kinderen de 3 passeren, valt een scheiding voor kinderen rond 11 jaar het zwaarst. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen echt door wat de relatie van hun ouders inhoudt/inhield en zijn ze niet meer alleen gehecht aan beide ouders als persoon, maar ook aan het hele familie-idee. Tegelijkertijd willen ze maar al te graag onafhankelijk worden en zijn ze heel erg met zichzelf bezig. Dit kan ervoor zorgen dat ze al hun woede en verdriet naar binnen keren en opkroppen.

LEES OOK: Voordelen aan opgroeien bij gescheiden ouders; ja ze zijn er écht

Net voor de puberteit kan het kinderen ook breken wanneer een van hun ouders zijn of haar rol simpelweg niet meer vervult. Een scheiding die leidt tot minder contact en een minder betrokken ouder, kan kinderen het gevoel geven dat ze iets van zichzelf missen. Wanneer een kind zich in de steek gelaten voelt, gaat hij zich automatisch afvragen waarom zijn ouder niet meer van hem houdt. De thuissituatie kan dus veranderen, maar hoeft er niet voor te zorgen dat je kind ook minder aandacht krijgt.

Tieners

In de tienerjaren verandert alles drastisch. De puberteit is bij uitstek de periode waarin kinderen kritischer gaan denken en zich ontwikkelen tot een echt onafhankelijk individu. Het is ook bij uitstek een periode waarin kinderen de scheiding vaak sneller kunnen begrijpen en accepteren. Soms wensen ze het zelfs stiekem, omdat zij – nog bijna eerder dan jij en je partner – al doorhebben dat het niet meer werkt.

Verbetering

Het scheiden op zich is vaak niet wat kinderen het meest schaadt. Het moeilijkste gedeelte is het conflict en de constante spanningen in huis. Scheiden kan een einde betekenen aan deze spanningen, en kan daardoor zelfs voordelig zijn.

Scott vertelt dat kinderen zichzelf over het algemeen best snel herstellen, zeker als ze voor de scheiding al niet veel mentale problemen hadden. Het duurt vaak ongeveer een jaar voor kinderen aan de nieuwe situatie zijn gewend en zich hebben aangepast. Ondertussen is het vooral belangrijk om als ouders wel samen te blijven werken. De liefde kan op zijn, maar jullie hebben voor altijd samen een kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme