Eerste verjaardag groots vieren? ‘Je kindje merkt er niks van’

Ouderschap Wilma Groothuis 18 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Sander (30). Het dilemma luidde: “Mijn vrouw wil de eerste verjaardag van ons kind groots vieren, moet ik daarin meegaan?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Eerste verjaardag

“Onze dochter Julia wordt in januari 1 jaar. Mijn vrouw wil voor Julia een groot feest houden, omdat het haar eerste verjaardag is. Volgens haar moet je dat groots vieren, met een grote taart, veel versieringen, grote cadeaus en veel mensen. Ik vind dat allemaal maar onzin. Julia is nog zo klein, zij merkt helemaal niks van wat er die dag gebeurt. Ik zou veel liever de eerste verjaardag van Julia vieren met een kleiner groepje, met de mensen die het dichtst bij ons staan. Ik wil mijn vrouw ook weer niet teleurstellen, daarom twijfel ik hier dus over. Ik ben benieuwd wat jullie vinden.”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Sander. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Sander zijn dilemma: “Mijn vrouw wil de eerste verjaardag van ons kind groots vieren, moet ik daarin meegaan?”

Wat is fijn voor Julia?

Annette – “Ik denk dat het voor Julia niet uitmaakt. Wat jij zegt, ze begrijpt daar niets van. Ik denk zelfs dat het voor zo’n kleintje fijner is om het met de mensen die zij goed kent te vieren. Ik denk dat je in dit geval vooral moet kijken naar wat fijn is voor Julia.”

Een mijlpaal

Nadika – “1 jaar is toch een mijlpaal? Er is zoveel veranderd in dat jaar. Wij hebben een ontzettend groot feest gegeven, maar ook omdat Bo veel te vroeg geboren is. Dus een extra reden voor een feest was dat ze het super goed deed en doet. Ik denk dat veel moeders er echt iets van willen maken die eerste verjaardag.”

Begrijp beide kanten

Annette – “Ik begrijp jullie beide. Zelf vind ik een kleintje van 1 jaar nog erg jong voor een groots feest. Ik zou het feest voor later bewaren als ze een jaar of 6 zijn. Ik begrijp ook je vrouw. Voor haar is haar kindje alles! Je moet er toch samen uitkomen.”

Luxe problemen

Bea – “Het doet er niet toe wat wij vinden, jij en je vrouw moeten eruit komen. Wat voor de een belangrijk is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Uit je gevoel, onderbouw waarom je dat vindt en dan komen jullie er hopelijk wel uit. #luxeproblemendit”

Overdreven

Monique – “Ik vind het overdreven, ze wordt 1 jaar! Wat moet je de komende jaren wel niet gaan bedenken om het elk jaar te overtreffen, vooral straks als ze wat ouder is? Dan weten jullie van gekkigheid niet meer wat je moet doen om haar tevreden te stellen, want alles is dan al heel normaal.”

Groots gevierd

Aline – “Lekker doen, 1 jaar is een prachtige mijlpaal, ook voor jullie als ouders. Wij hebben het toen ook groots gevierd, dat was hartstikke leuk!”

Feest voor de ouders

Manuela – “Een groot feest is altijd leuk, maar het kindje merkt er nog niets van en als ze ouder is, weet ze er ook niets meer van. Het is vaak een feest omdat de ouders het leuk vinden, ze doen het vaak niet voor het kindje, die krijgt er niets van mee. Ik zou het pas doen als ze een jaar of 10 is, dan heeft ze echt het besef van een leuk groot verjaardagsfeest en kan ze ervan genieten. Nu ligt ze tussen de middag toch even te slapen. En tuurlijk, mijn kinderen zijn ook mijn alles en mijn leven, maar een groot feest voor een kind die 1 jaar wordt, vind ik nog te groot en ze beseft het niet eens.”

Een foute dag

Suzanne – “Ik zou het gewoon niet doen. Je kan het geld desnoods apart houden voor de tijd dat Julia haar superparty’s bewust kan meemaken en die zich later kan herinneren. Dat is toch veel leuker voor jullie alle drie? En wat men vergeet: het kindje kan ook een foute dag hebben en huilerig zijn. Dat zou ook jammer zijn voor het hele spektakel en diens kostenplaatje. Succes met de discussie.”

Luna (31): ‘Mijn ouders willen niet tegelijkertijd op de eerste verjaardag van mijn kind komen’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme