Bewezen: een elektrische fiets telt wél als een volwaardige workout

Gezondheid Sharon van der Werf 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je eenmaal op een elektrische fiets gereden hebt, dan wil je nooit meer anders. En hoewel veel mensen denken van niet, is het wel degelijk mogelijk om fit te worden met jouw e-bike. Recent onderzoek van de Miami University bevestigt dat nog maar eens en dat is goed nieuws.

Een rondje op de elektrische fiets wordt door veel mensen nog als lui bestempeld, maar niets is minder waar. Fietsen op de e-bike heeft ontzettend veel voordelen, zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid.

Telt de elektrische fiets als workout?

Onderzoekers in Miami wilden ook vaststellen of het fietsen met de e-bike geteld kan worden als heuse workout. Je laat je immers wel helpen met de trapondersteuning, de reden dat het zo fijn is om op een elektrische fiets te fietsen. Om dit te onderzoeken lieten ze een groep proefpersonen vijf kilometer fietsen in twee verschillende versnellingen, zowel op de gewone fiets als op een elektrische fiets.

Geweldig: wandelen is beter dan een intensieve workout en dit is waarom

Verhoging van je hartslag

Om de resultaten met elkaar te vergelijken, werd er gekeken naar de ‘cardiometabole reacties’. Dat is een ingewikkeld woord dat staat voor je hartslag, zuurstofopname, inspanning en mentale houding.

De resultaten bevestigden wat de onderzoekers al verwacht hadden: fietsen met een e-bike levert wél de fysieke voordelen van een workout. Ha, zeg dat maar eens tegen je partner die grapt dat je lui bent geworden sinds je een elektrische fiets hebt.

Bovenstaande resultaten worden overigens wel kleiner wanneer je een hogere trapondersteuning gebruikt. Des te meer trapondersteuning, des te minder je jouw rondje mee mag tellen als een echte workout. Maar hé, elke keer dat je op de fiets springt is toch beter dan wanneer je met een zak chips op de bank blijft zitten, dus dat is al een win-win situatie opzicht. Alle kleine beetjes helpen immers.

Dankzij dit briljante trucje kun je fietsen met een rok aan, zónder inkijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen