In Noord- en Zuid-Holland woon je het zonnigst (en nog meer weetjes)

Gesponsord Commerciële Redactie 24 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Is er een meer besproken onderwerp dan de zon, de gele ster die onze vakanties kan maken en breken en zo essentieel is voor ons humeur? We kletsen er volop over, maar wat weten we er eigenlijk van? Waar moet je wonen als zonliefhebber? En welke maand kun je het beste vrij nemen als je in de zon wil zitten? Lees dit en je bent een stuk zonne-wijzer!

Woon je in de Kop van Noord-Holland? Gefeliciteerd dan, want dan woon je in het zonnigste deel van Nederland! Hier – en op het zuidelijkste puntje van Texel – schijnt jaarlijks ruim 1650 uur de zon. En dat is maar liefst 200 uur meer dan in Noord-Limburg en de Achterhoek, de minst zonnige plekken van ons land. Dit blijkt uit de zonne-urenkaart van het KNMI.

Zonnig wonen is sowieso natuurlijk gewoon lekker. Maar ook gezond. Want de zon maakt vitamine D aan en dat heeft je lijf hard nodig. Bovendien krijg je energie van de zon. Jijzelf, maar ook je huis kan dat krijgen. In een zonnig gebied is het natuurlijk dik cashen met zonnepanelen.

De rol van de zee 

Qua zon is het in Noord-Holland dus goed toeven, evenals in Zuid-Holland en Zeeland. In deze provincies schijnt het vaakst de zon. En laten nu net ook vrijwel alle stranden hier liggen, komt dat even goed uit!

Dat de kustplaatsen ook nog eens de meeste zon hebben, is niet toevallig. Dat heeft namelijk te maken met het zeewater. Dat is in de lente relatief koud, waardoor er minder wolken ontstaan, terwijl er dan in het binnenland wel al stapelwolken zijn. Hoe meer je in het binnenland woont, hoe minder zon je jaarlijks dan ook te zien krijgt.

BRON: KNMI

De zee heeft dat dus goed geregeld voor badgasten. Maarrrrr…er is ook een klein nadeeltje dat diezelfde zee veroorzaakt. Door het koude zeewater kan de temperatuur aan de kust behoorlijk wat achterblijven ten opzichte van het binnenland. De wind neemt dan namelijk die kou van het water een stukje mee het land op.

Er is zon zat

Limburg en de Achterhoek kennen dus de minste zonne-uren van ons land. Toch maakt dat bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen zeker niet minder zinvol. Nederland krijgt overal genoeg zonlicht. Sterker nog; in ons land geeft de zon genoeg energie af om 60 keer ons jaarlijkse totale energieverbruik te kunnen opwekken. We moeten die stralen alleen nog even opvangen met panelen.

Blok deze maand maar in je agenda

Nu we weten wáár de zon het vaakst schijnt, is het natuurlijk ook relevant wanneer -ie dat het meest doet. Wil je juist niet in het hoogseizoen vrij nemen en toch genieten van veel zon, dan hebben we goed nieuws. Dat hoogseizoen, juli en augustus, heeft namelijk niet de maanden met de meeste zon. In juni schijnt vrijwel overal in het land de zon het vaakst.

Oh ja, wil je weten wat jouw dak kan verdienen aan de straling van de zon? Essent heeft een eenvoudige online zonnepanelencheck waarmee je direct ziet wat de zon je oplevert én wat je betaalt voor het maximaal aantal zonnepanelen op jouw dak. Daarbij regelt Essent alles van advies tot en met installatie en kun je direct beginnen met besparen zonder gedoe. Je krijgt nu bovendien maar liefst 25 jaar garantie op die panelen!

In samenwerking met Essent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Relevante artikelen