Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo kom je er precies achter wat je kind op school heeft gedaan

‘Hoe heb je het gehad op school?’ Is een vraag die we regelmatig stellen aan onze kinderen. Steevaste antwoorden zijn dan ‘goed’, ‘leuk’ of ‘dat weet ik niet meer’. ‘Wat heb je allemaal gedaan?’, ‘weet ik niet meer’. ‘Heb je buiten gespeeld?’, ‘ja’…

Veel meer komt er niet uit en dat is ook wel begrijpelijk: je kind heeft een lange schooldag met veel prikkels achter de rug en dan komt ‘ie thuis in z’n vertrouwde, veilige omgeving en wordt ‘ie (weer) bestookt met allemaal vragen.

Hoe weet je dan wat je kind doet op school?

Natuurlijk kan je aan je kind vragen hoe het was op school als hij daarna uit zichzelf van alles gaat vertellen, maar de meeste kids doen dit gewoonweg niet. Ze hebben ook nog geen tijdsbesef waardoor ze niet op chronologische volgorde kunnen vertellen wat ze hebben gedaan die dag op school. Wat je wel kan doen is zeggen: ‘wat fijn dat je weer thuis bent, ik heb je gemist vandaag’. En verder laat je je kind even bijkomen van de schooldag.

Stel vragen

Op een later, rustig moment kan je vragen of er nog wat grappigs wat gebeurd op school. Met wie hij heeft gespeeld of wat het leukste was wat hij gedaan heeft. Wat hij minder leuk vind en of wat hij voor nieuws geleerd heeft.

Stel open vragen waar je kind op in kan gaan en luister goed, dan vertelt je kind je waarschijnlijk meer dan je denkt. Je kan ook eerst vertellen wat je zelf hebt gedaan en dan open vragen stellen over de dag van je kindje.

Vind het geschikte moment

Goede momenten om dit soort dingen te vragen zijn tijdens een eet- en drinkmomentje na schooltijd, als jullie lekker thuis zijn. Of tijdens een spel, bijvoorbeeld een rollenspel met poppetjes, of tijdens het kleien of spelen met kinetisch zand. Een ander goed moment kan zijn tijdens het avondeten, wanneer iedereen aandacht heeft voor elkaar. Of als je een momentje samen hebt met je kind, bijvoorbeeld bij het naar bed brengen. Zorg dat je even de tijd hebt en dat je alle aandacht op je kind richt, dan komen de verhalen uiteindelijk vanzelf.

18 dingen die iedere moeder denkt als de kinderen weer voor het eerst naar school zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme